Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Αλέκα Κανελλίδου: Τα πρώτα μου τραγούδια (1994)

Όπως είπαμε και χθες, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Αλέκα Κανελλίδου, κόρη του βιολιστή Γιάννη Κανελλίδη, πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1964, αλλά χρειάστηκε μια ολόκληρη δεκαετία και αλλεπάλληλες παρουσίες στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (1966, 1968, 1972, 1974), ώσπου να έρθει η επιτυχία με το τραγούδι "Άσε με να φύγω" (1974) που την καθιέρωσε.
Το 1964 λοιπόν ηχογράφησε το πρώτο της 45άρι με τα τραγούδια του Γιάννη Σπάρτακου "Λήθη" και "Ο μικρός βασιλιάς". Ακολούθησαν σποραδικές ηχογραφήσεις πάντα για τις 45 στροφές με τραγούδια του Γιώργου Θεοδοσιάδη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του Μίμη Πλέσσα.
Το 1994 η PolyGram εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον συγκεντρωτικό άλμπουμ με δεκατρία συνολικά τραγούδια της Αλέκας Κανελλίδου από το διάστημα 1964-1970. Το άλμπουμ πήρε τον εύλογο τίτλο "Τα πρώτα μου τραγούδια" και περιλαμβάνει ηχογραφήσεις κατά το ήμισυ από τις 45 στροφές και κατά το άλλο ήμισυ από το άλμπουμ "Happy Music from Greece" (1968/1970). Τα τέσσερα πρώτα είναι αγγλόφωνα. Ανάμεσά τους και το ποπ σουξεδάκι "Crazy Girl" του Μίμη Πλέσσα, όπως ακούστηκε στην ταινία του Δαλιανίδη "Οι θαλασσιές οι χάντρες" με την φωνή της Κανελλίδου να ντουμπλάρει την πρωταγωνίστρια Ζωή Λάσκαρη. Τα πέντε από έξι τραγούδια που έχουν ανθολογηθεί από το άλμπουμ που προαναφέραμε έχουν μουσική του Γιώργου Λαβράνου, ενώ το έκτο είναι το διάσημο σουξέ του Μάνου Χατζιδάκι "Τα παιδιά του Πειραιά" σε πολλοστή επανεκτέλεση. Στα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια την Κανελλίδου συνοδεύουν φωνητικά το δίδυμο Μουζάς-Λιγνός και η Λίτσα Σακελλαρίου.


(c) CD | PolyGram | 1994 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Ευχαριστίες για όλες τις καθημερινές σας αναρτήσεις. Μια μικρή παρατήρηση για τις ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του Γεράσιμου Λαβράνου. Ενώ στις αρχικές κυκλοφορίες σε βινύλιο είχαν στερεοφωνικό ήχο, στο CD αυτό είναι μονοφωνικές.