Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι Βωξ τραγουδούν Γιάννη Μαρκόπουλο (2008)

Την καλύτερη ίσως δουλειά με δεύτερες εκτελέσεις πάνω στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου αποτελεί το άλμπουμ "Οι Βωξ τραγουδούν Γιάννη Μαρκόπουλο" που κυκλοφόρησε το 2008 από το Studio Pazl με ένδεκα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη από τις δεκαετίες του '70 και '80. Ροκ ηλεκτρικοί και ηλεκτρονικοί ήχοι χωρίς ηχητικές ή ερμηνευτικές υπερβολές που αναδεικνύουν κρυμμένες πτυχές των μεγάλων αυτών τραγουδιών δίνοντάς τους μιαν απροσδόκητη φρεσκάδα και μια εμφανή διάθεση να ανοίξουν ένα δρόμο για τις νεότερες γενιές ακροατών. Αυτουργοί του πολύ ενδιαφέροντος αυτού εγχειρήματος είναι το ροκ σύνολο Βωξ με επικεφαλής τον κιθαρίστα Δημήτρη Καρρά και μέλη τον Βαγγέλη Καραπέτρο (μπάσο, κιθάρα), τον Αλέκο Κούρτη (τύμπανα) και τη Ζίνα Αρβανιτίδη (πλήκτρα). Η τελευταία δεν είναι άλλη από την κόρη του ποπ ερμηνευτή Πασχάλη, η οποία περιστασιακά συνεργάστηκε με τους Βωξ, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει (και συνεχίζει μέχρι σήμερα) αξιόλογη μουσική καριέρα στη Γαλλία.
Το υλικό του δίσκου πάντως έχει επιλεγεί με γνώμονα να μη χρειαστεί να αλλοιωθεί ριζικά η αρχική του μορφή. Είναι γνωστό ίσως ότι ο μεγάλος συνθέτης σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφραστεί απορριπτικά για το ροκ, αλλά στην πραγματικότητα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '80, δεν απέφυγε τον πειρασμό να υιοθετήσει ακόμη και ροκ στοιχεία στο έργο του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θαυμάσιο τραγούδι "Ώρα μηδέν" από το άλμπουμ "Ρεπορτάζ" (1985), όπου το ερμήνευε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. Το ίδιο μάλιστα συνέβη και σε άλλες συνθέσεις του, όπως ο κύκλος "Ηλεκτρικός Θησέας" (1988) με εμφανή ροκ στοιχεία στα τραγούδια που ερμήνευσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, αλλά και το άλμπουμ "Τολμηρή επικοινωνία" (1987). Αυτά λοιπόν τα τραγούδια επέλεξαν κατά βάση οι Βωξ, προκειμένου να μην επιφέρουν ριζική ανατροπή στον αρχικό τους ήχο, πράγμα που ήταν αναπόφευκτο πάντως σε κάποια άλλα τραγούδια εντελώς διαφορετικού ύφους, όπως το λυρικό αριστούργημα "Όχι δεν πρέπει" ή τα σατιρικά "Ταρζάν" και "Τούμπου τούμπου ζα" που κλείνουν εντυπωσιακά το δίσκο με τη συμμετοχή στα φωνητικά του Λάκη Λαζόπουλου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δίσκος ξεκινά με ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου σε πρώτη εκτέλεση γραμμένο ειδικά γι' αυτή την έκδοση. Τίτλος του: "Οι νικημένοι". Τους στίχους υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου και στην ερμηνεία του συμμετέχει ο Μάνος Ξυδούς, ο οποίος στάθηκε και ο ηθικός αυτουργός του όλου εγχειρήματος διαμεσολαβώντας μεταξύ των Βωξ και του συνθέτη και τελικά αποσπώντας την ενθουσιώδη υποστήριξη του τελευταίου.


(c) CD | Studio Pazl | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: