Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Γιάννης Μαρκόπουλος, Μαίρη Δαλάκου: Ξαστεριά, Γαλάζιο περιστέρι (1964)

Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο με αφορμή την πρώτη επέτειο από το θάνατό του (10 Ιουνίου 2023), θα ήθελα να επιστρέψουμε πίσω, στα πρώτα του συνθετικά βήματα, όταν πειραματιζόταν με το λαϊκό ήχο κι έγραφε υπέροχα λαϊκά τραγούδια κυρίως για το θέατρο ή τον κινηματογράφο αξιοποιώντας ερμηνευτές που κι εκείνοι τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα, όπως ο Κώστας Χατζής, η Νίκη Καμπά, ο Πάνος Τζανετής, η Δούκισσα και η Μαίρη Δαλάκου.
Ιδιαίτερα με τη Μαίρη Δαλάκου, αυτή την υπέροχη ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό που διακριτικά κι επίμονα πορεύεται μέχρι σήμερα στο ελληνικό πεντάγραμμο (μόλις το 2020 κυκλοφόρησε ο κύκλος "Βυθός" σε ποίηση Φώντα Λάδη), ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε μια πολύ γόνιμη (αν και όχι ανέφελη, όπως έχει δηλώσει και η ίδια) συμπόρευση για μια τριετία στα μέσα της δεκαετίας του '60 (1964-1966) που απέφερε δεκατέσσερα συνολικά πανέμορφα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές, αν και μερικά παρέμειναν ανέκδοτα επί πολλά χρόνια. 
Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά ξεχωρίζουν δυο έξοχα μικρά διαμάντια που εκδόθηκαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών από την Polydor (με κωδικό 54920). Οι τίτλοι: Ξαστεριά, Γαλάζιο περιστέρι. Το πρώτο έχει στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου στην αρχή ακόμη μιας ιστορικής συνεργασίας που έμελλε ν' ακολουθήσει κατά τις δεκαετίες του '70 και '80, όταν ο στιχουργός υπέγραφε πλέον ως Κ.Χ. Μύρης. Το δεύτερο τραγούδι έχει στίχους του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος σπάνια δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο πεδίο της στιχουργικής, αν και, όταν το έκανε, έδειχνε να διαθέτει τα προσόντα, όπως αποδεικνύει κυρίως το εμβληματικό του τραγούδι "Λένγκω Λένγκω". Η τρυφερή και αέρινη ερμηνεία της Μαίρης Δαλάκου κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό το άκουσμα αυτών των δύο εξαιρετικών τραγουδιών.

(c) Vinyl, 45'' | Polydor | 1964 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Μ' αρέσει που περνιέμαι για λάτρης, από τότε, της Μαιρούλας.
Κι όμως ο "ΒΥΘΟΣ" μου ξέφυγε. Γεράματα και όχι μόνο.
Χίλια ευχαριστώ για την επισήμανση.

Άαβας / d58 είπε...

Σύντομα ο "Βυθός" στο Δισκοβόλο...