Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Γιάννης Μαρκόπουλος: Περάστε κόσμε, 12 τραγούδια για παράσταση (1984)

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου (1939-2023), ενός πολυδιάστατου δημιουργού με κολοσσιαίο έργο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του νεότερου πολιτισμού μας με συνεχή δημιουργική παρουσία επί έξι συναπτές δεκαετίες, από το 1960 που ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι ("Η Βαγιά" σε στίχους του Νίκου Γκάτσου) ως το 2016 που παρουσίασε το κύκνειο δισκογραφικό του άσμα ("Κρητικός ορίζοντας"). Σ' αυτή τη μακρά διαδρομή ο ανήσυχος δημιουργός δοκίμασε ποικίλες μουσικές φόρμες, από το απλό λαϊκό τραγούδι ως τη σύνθετη μουσική για τον κινηματογράφο και στην εμπνευσμένη φάση των αριστουργημάτων της δεκαετίας του '70 στη γραμμή της "επιστροφής στις ρίζες", αλλά και στα μεγάλα συμφωνικά του έργα.
Το 1984 από τη Virgin εκδόθηκε ένας αφιερωματικός δίσκος για τον συνθέτη με τίτλο «Περάστε κόσμε» και διευκρινιστικό υπότιτλο «12 τραγούδια για παράσταση». Ο τίτλος προφανώς παραπέμπει στο τραγούδι "Το καφενείον η Ελλάς" από τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών "Χρονικό" (1970). Πρόκειται για μια συλλογή δώδεκα συνολικά κλασικών τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη χρυσή δεκαετία του '70, που εδώ ερμηνεύονται όλα σε δεύτερη εκτέλεση από άλλους τραγουδιστές. Ανάμεσά τους και η Σωτηρία Μπέλλου στη μοναδική συνεργασία της με τον συνθέτη. Τραγουδούν επίσης η Μελίνα Μερκούρη, η Βασιλική Λαβίνα, ο Βασίλης Σκουλάς και ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ενώ συμμετέχει και 40μελής χορωδία υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Πολύ ενδιαφέρουσες εκτελέσεις κατά το πλείστον, χωρίς πάντως να προσθέτουν κάτι στις πρώτες και (κατά τη γνώμη μου) αξεπέραστες ερμηνείες που μας χάρισαν ένας Νίκος Ξυλούρης, μια Βίκυ Μοσχολιού, ένας Γιώργος Νταλάρας, μια Μαρία Δημητριάδη, ένας Χαράλαμπος Γαργανουράκης κι ένας Λάκης Χαλκιάς.
Ο συνθέτης σημειώνει σχετικά με τη συγκεκριμένη έκδοση: 
«Τα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν στη δεκαετία 70-80 και αποτελούν αποσπάσματα από κύκλους. Η επανεγγραφή τους ήταν για μένα μια όαση γιατί μετά από τόσα χρόνια μπόρεσα να ξαναδώ τη λειτουργία τους μέσα από μια θαυμάσια χορωδία, θαυμάσιους τραγουδιστές, θαυμάσια ορχήστρα. Η επιλογή και η σειρά των τραγουδιών έγινε για να αποτελέσουν όλα μαζί μια παράσταση. Όσο για μένα δεν απομένει παρά να ευχαριστήσω τους λίγους φίλους που με την αγάπη τους και το μεγάλο πιστεύω τους στα τραγούδια αυτά ήταν η αιτία να ξενυχτήσω σχεδόν δύο μήνες στο στούντιο του Σμυρναίου. Όλα αυτά τα τραγούδια τα αφιερώνω στην πατρίδα μου».
Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας υπογράφει ο συνθέτης, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί: Φίλιππος Τσεμπερούλης (κλαρίνο, φλάουτο, φλογέρες), Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι), Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι, λαούτο, τζουρά), Χαράλαμπος Λασκαράκης (κιθάρα), Γιώργος Τρανταλίδης (κρουστά), Νίκος Πολίτης (μπάσο) και Χάρης Καλέας (πιάνο).


(c) CD | Virgin | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: