Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μάνος Χατζιδάκις, Φλέρυ Νταντωνάκη: Ο Κύκλος του CNS, Καπετάν Μιχάλης (1971/1975)

Έχουμε σήμερα μια ξεχωριστή δισκογραφική έκδοση που ανήκει στις κορυφαίες στιγμές του Μάνου Χατζιδάκι, έστω κι αν περιλαμβάνει δεύτερες εκτελέσεις! Προέρχεται από την ιστορική συνάντηση του συνθέτη με τη Φλέρυ Νταντωνάκη στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν και αμέσως μετά τον οριστικό επαναπατρισμό και των δύο. 
Έτος 1971. Με τη φωνή της νέας Μούσας του (μετά τη Νάνα Μούσχουρη) στο σπίτι του συνθέτη ηχογραφούνται διάφορα έργα, όπως τα "Λειτουργικά", αλλά και ο "Επιτάφιος" του Μϊκη Θεοδωράκη (παραμένει ανέκδοτος). Τότε λοιπόν ηχογραφείται και ο θρυλικός "Κύκλος του CNS" (έργο 8) που είχε κυκλοφορήσει σε πρώτη εκτέλεση το 1959 (Fidelity) με τη φωνή του Γιώργου Μούτσιου. 
Την επόμενη χρονιά, αμέσως μετά την επιστροφή στα πάτρια (Οκτώβριος 1972 - Απρίλιος 1973), ηχογραφείται, παράλληλα με τον "Μεγάλο Ερωτικό", και ο κύκλος τραγουδιών "Καπετάν Μιχάλης", έργο 24, σε δεύτερη επίσης εκτέλεση, μετά την επίσημη πρώτη του Γιώργου Ρωμανού (1966). Παραλείπονται εδώ τα οργανικά μέρη της πρώτης έκδοσης και το έργο απογυμνωμένο από ορχηστρικά ψιμύθια παρουσιάζεται στη λιτή μορφή της φωνής και πιάνου δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη μυθική ερμηνεύτρια να μας προσφέρει το απροσμέτρητο βάθος της εκφραστικής της δύναμης. 
Οι πρώτες εκδόσεις των εκτελέσεων αυτών αρχικά κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα. Πρώτα εκδόθηκε το 1971 ο Κύκλος του CNS μαζί με τη Ρυθμολογία. Το 1975 κυκλοφόρησε ο Καπετάν Μιχάλης στο ίδιο άλμπουμ με τα Δυο Ναυτικά Τραγούδια και τον Κύκλο του CNS με τη φωνή του Σπύρου Σακκά. Τα έργα ενσωματώθηκαν σε ενιαίο σύνολο με την πρώτη ψηφιακή τους έκδοση το 1996, η οποία επανακυκλοφόρησε το 2009 με νέα ψηφιακή επεξεργασία. 
Στην ενιαία ψηφιακή έκδοση των έργων προστέθηκε και ο κύκλος τραγουδιών "Οι Γειτονιές του Φεγγαριού" που περιλαμβάνει μια μικρή ανθολογία γνωστών τραγουδιών του συνθέτη σε δεύτερη εκτέλεση για ορχήστρα και τη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη με ενορχήστρωση του συνθέτη και κιθαριστή Βασίλη Τενίδη. Ο κύκλος αυτός αρχικά κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1977 μαζί με το έργο "Χωρίον ο Πόθος", το οποίο ωστόσο στις νεότερες ψηφιακές επανεκδόσεις ενσωματώθηκε στο κύκλο "Ο Μεγάλος Ερωτικός".

 


(c) CD | Lyra, 1971/1975/1977 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2009 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: