Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αλέκα Κανελλίδου: Δίδυμα φεγγάρια (1993)

Η δεκαετία του '80 κύλησε με συνεχή δισκογραφική παρουσία της Αλέκας Κανελλίδου, καθώς μέσα στο διάστημα 1980-1989 μας έδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ εννέα συνολικά προσωπικούς δίσκους! Από την έντονη αυτή δραστηριότητα ξεχώρισαν δύο δουλειές που ήδη παρουσιάσαμε: Πρώτα ο κύκλος μελοποιημένης ποίησης "Σαπφώ" (1986/7) του Σπύρου Βλασσόπουλου και αμέσως μετά ο δίσκος "Μικρές επαναστάσεις" (1988) του Γιώργου Χατζηνάσιου.
Με αραιότερους ρυθμούς συνέχισε να δίνει το παρών και την επόμενη δεκαετία, αν και σταδιακά είχε αρχίσει να ξεθωριάζει το ενδιαφέρον του κοινού. Εξαίρεση αποτέλεσε μια πολύ ξεχωριστή δουλειά που κυκλοφόρησε το 1993 με τίτλο "Δίδυμα φεγγάρια", όπου έχουμε τη μοναδική δισκογραφική σύμπραξη δύο εντελώς διαφορετικών δημιουργών με κοινό παραονομαστή τη φωνή της υπέροχης ερμηνεύτριας. 
Ο λόγος για τον Μάριο Τόκα, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειο της εμπορικής του απήχησης, καθώς μόλις είχαν προηγηθεί οι δίσκοι του "Η εθνική μας μοναξιά" (1992) με τον Δημήτρη Μητροπάνο και "Πάντα ερωτευμένος" (1993) με τον Γιάννη Πάριο. Ο άλλος συνθέτης ήταν ο ρόκερ Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος βρικόταν ακόμη στο ξεκίνημα της προσωπικής του καριέρας, αλλά είχε ήδη στο ενεργητικό του την τεράστια επιτυχία του "Διδυμότειχου Blues" (1991), ενώ μέσα στο 1993 είχε παρουσιάσει τον τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα".
Παρά τη φαινομενικά αταίριαστη αυτή σύμπραξη το αποτέλεσμα ηχεί απόλυτα αρμονικό και συνταιριασμένο με τα φωνητικά χαρακτηριστικά της Αλέκας Κανελλίδου. Ο κάθε συνθέτης συνεισέφερε από πέντε τραγούδια χαμηλόφωνα και μελωδικά με ανάλογη ενορχηστρωτική γραμμή που επιμελήθηκαν ο Νίκος Κούρος για τα τραγούδια του Τόκα και ο Χάρης Ανδρεάδης για τα τραγούδια του Μαχαιρίτσα. Με τον Τόκα συνεργάστηκαν οι στιχουργοί Ανδρέας Νεοφυτίδης, Κώστας Φασουλάς και Άννα Αργυρού, ενώ με τον Μαχαιρίτσα ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Φίλιππος Γράψας και η Ηρώ Τριγώνη. Το ομότιτλο τραγούδι που το ακούμε και σε οργανική εκδοχή το ερμηνεύουν από κοινού η Αλέκα Κανελλίδου και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

(c) CD | Minos-EMI | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: