Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος, Αλέκα Κανελλίδου: Μικρές επαναστάσεις (1988)

Η δεκαετία του '80 κλείνει για τον Γιώργο Χατζηνάσιο με έναν εκλεκτό κύκλο τραγουδιών που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ με τίτλο "Μικρές επαναστάσεις" και αποκλειστική ερμηνεύτρια μια υπέροχη και πολύ αδικημένη φωνή.
Ο λόγος για την ξεχωριστή κυρία Αλέκα Κανελλίδου (γενν. 1946), μια ερμηνεύτρια που ξεπήδησε μέσα από ένα μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας της ήταν βιολιστής και συνεργάτης πολλών τραγουδιστών του "ελαφρού" τραγουδιού. Η ίδια πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με ένα 45άρι ("Μικρός βασιλιάς", "Η λήθη") του Γιάννη Σπάρτακου, ενώ συνέχισε ερμηνεύοντας τζαζ μουσική. Το 1967 την ακούσαμε στην ταινία του Δαλιανίδη "Οι θαλασσιές οι χάντρες" να ντουμπλάρει τη Ζωή Λάσκαρη στο τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Crazy Girl". Στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης είχε πολλές συμμετοχές, πρώτα το 1966 με το τραγούδι "Η λίμνη" του Καστοριανού μουσικοδιδάσκαλου Βασίλη Δόικου και στη συνέχεια το 1968 και το 1972 χωρίς να διακριθεί, ώσπου τελικά το 1974 βραβεύτηκε για το τρυφερό τραγούδι "Άσε με να φύγω" του Γιώργου Μανίκα που της άνοιξε το δρόμο για τον πρώτο προσωπικό της δίσκο την ίδια χρονιά ("12 ερωτικές στιγμές"). Ακολούθησε μια ωραία συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό (1976) κι αμέσως μετά ο δίσκος "Έλα στο σήμερα" με τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού και της Νινής Ζαχά. Τα επόμενα χρόνια η πιο αξιόλογη στιγμή της ήρθε το 1986 με τον κύκλο "Σαπφώ" του Σπύρου Βλασσόπουλου, ενώ το 1993 συνεργάστηκε με τον Μάριο Τόκα και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο άλμπουμ "Δίδυμα φεγγάρια". Συνέχισε και στα κατοπινά χρόνια, έστω και με πολύ πιο αραιές σταδιακά εμφανίσεις.
Το 1988 λοιπόν ο Γιώργος Χατζηνάσιος της εμπιστεύτηκε δώδεκα δικά του τραγούδια βασισμένα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με γενικό τίτλο "Μικρές επαναστάσεις". Το ταλέντο του συνθέτη δε θα μπορούσε να αφήσει αναξιοποίητο το θερμό φωνητικό μέταλλο της ερμηνεύτριας κι έτσι ο δίσκος είχε μια καλή εμπορική απήχηση κι έβγαλε κάποιες επιτυχίες. Πιο πολύ ακούστηκε το ρυθμικό "Μονά ζυγά". Ωραίες επίσης στιγμές είναι και τα τραγούδια "Όλα ήταν τόσο ξαφνικά", "Αγάπη είναι", "Ληστεία" και "Μικρές επαναστάσεις". Στο τραγούδι "Στις πυραμίδες" τη συνοδεύει φωνητικά ο συνθέτης. 
Και μια προσωπική μαρτυρία: Θυμάμαι από εκείνη την εποχή πως μεγάλο μέρος του δίσκου είχε παρουσιαστεί στη θαυμάσια τηλεοπτική εκπομπή "Πρόβα" της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου λίγο καιρό πριν από τον πρόωρο θάνατό της.

(c) CD/LP | EMI | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: