Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Αλέκα Κανελλίδου: Έλα στο σήμερα (1977)

Αφού έγινε η καλή αρχή με το πετυχημένο άλμπουμ "12 ερωτικές στιγμές" (1974), η Αλέκα Κανελλίδου μπορούσε πλέον να βαδίσει με πιο σταθερό βηματισμό στην ελληνική δισκογραφία, πράγμα που επιβεβαιώθηκε τα επόμενα χρόνια με μια σειρά καλών συνεργασιών που της χάρισαν ενδιαφέρον υλικό για το προσωπικό της ρεπερτόριο. Έτσι ήρθε το επόμενο σημαντικό βήμα της καριέρας της, όταν το 1976 ηχογράφησε το άλμπουμ "Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδά Γιάννη Σπανό" που πιθανότατα είναι και ο πιο αξιόλογος προσωπικός της δίσκος. Κι ένα χρόνο μετά ήρθε ο τρίτος της δίσκος.
Ο δίσκος αυτός έχει τίτλο "Έλα στο σήμερα" και μοιάζει σαν φυσική συνέχεια της πρώτης προσωπικής της δουλειάς, αφού και πάλι ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός είναι ο βασικός της τροφοδότης με έξι συνολικά τραγούδια σε στίχους των Κώστα Ρουβέλα, Ηλία Λυμπερόπουλου και Δημήτρη Ιατρόπουλου. Ξεχώρισε αμέσως το ομότιτλο τραγούδι που γνώρισε εμπορική επιτυχία, αλλά δίπλα σ' αυτό θα έβαζα και τα τραγούδια: Είμαστε άνθρωποι, Μην το βιάζεις το δάκρυ, Τώρα μην κλαις.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αυτού του δίσκου εντοπίζεται στην παρουσία της Νινής Ζαχά εγκαινιάζοντας έτσι μια μακροχρόνια και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία με την Αλέκα Κανελλίδου. Η Νινή Ζαχά (1931-2013) ξεκίνησε ως ερμηνεύτρια του "ελαφρού" τραγουδιού, αλλά στη συνέχεια ξεδίπλωσε και το συνθετικό της ταλέντο γράφοντας δεκάδες τραγούδια για τα πρώτα ονόματα του ελαφρολαϊκού πενταγράμμου (Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Λίτσα Διαμάντη). Στην πρώτη της συνεργασία με την Αλέκα Κανελλίδου μας χάρισε κιόλας μερικά ωραία τραγούδια, όπως τα: Καλή σου ώρα και Το αύριο σε μένα τι θα φέρει.
Ο δίσκος συμπληρώνεται και με δυο συνθέσεις του Γιώργου Μανίκα, δημιουργού του "Άσε με να φύγω". Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο Γιώργος Κατσαρός (για τα δικά του τραγούδια) και ο Χάρης Ανδρεάδης.

(c) CD | EMI Columbia | 1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: