Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Η Martha Argerich παίζει Μάνο Χατζιδάκι (ανέκδοτο, 2005)

Το "Καταραμένο φίδι", έργο 6 (1949-50), αποδείχθηκε στην πορεία του χρόνου το δημοφιλέστερο από τα πρώιμα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς μετράει δεκάδες επανεκτελέσεις μετά την επίσημη πρώτη ηχογράφησή του για τη Fidelity το 1958 με τον συνθέτη στο πιάνο και τη φωνή του Γιώργου Μούτσιου στα δυο εμβόλιμα τραγούδια. 
Από τις πιο εντυπωσιακές επανεκτελέσεις του ασφαλώς είναι αυτή που παρουσιάστηκε ζωντανά στο Λουγκάνο της Ελβετίας στις 25 Ιουνίου 2005 στην εκδοχή για δύο πιάνα. Η διάσημη εξ Αργεντινής πιανίστρια Martha Argerich (γενν. 1941) συμπεριέλαβε το έργο στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα έχοντας δίπλα της τη σπουδαία Ελληνίδα ομόλογο και παλιά της φίλη Ντόρα Μπακοπούλου. Οι δυο εξαιρετικές σολίστ ερμήνευσαν με μοναδικό μπρίο το έργο (παραλείποντας τα φωνητικά μέρη) που ενθουσίασε το κοινό. Η ίδια η Argerich δήλωσε σχετικά:  
"Τον Χατζιδάκι δεν έτυχε να τον γνωρίσω, αλλά είναι σαν να τον έχω γνωρίσει μέσα από τη μουσική του και μέσα απ' αυτά που μού 'χει πει η Ντόρα κατά καιρούς. Ήταν ένας δημιουργός με τρομερή ευαισθησία, χιούμορ και έντονη ζωντάνια μέσα του. Βρίσκω το ''Καταραμένο Φίδι'' μία επιτυχημένη σύνθεση όλο σκέρτσο και διονυσιακό κέφι. Το παίξαμε με τη Ντόρα στο Λουγκάνο το 2005, αλλά και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής...".
Δυστυχώς η σπουδαία αυτή ζωντανή εκτέλεση του έργου δεν πέρασε ποτέ στη δισκογραφία και παραμένει ανέκδοτη.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 2005 | live | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Θαυμάσιο ! Χίλια ευχαριστώ.