Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Μούτσιος: 6 Λαϊκές ζωγραφιές, Το καταραμένο φίδι (1964/1978)

Δύο σημαντικά πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι σε δεύτερη εκτέλεση από την πρώιμη δημιουργική του περίοδο περιλαμβάνονται σ' αυτόν τον ψηφιακό δίσκο της Lyra που κυκλοφόρησε το 2009, αν και το καθένα από αυτά είχε κυκλοφορήσει σε διαφορετικό χρόνο κατά το παρελθόν.
"Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές", έργο 5, βασισμένο σε μελωδίες ρεμπέτικων τραγουδιών των Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου και Απόστολου Καλδάρα, γράφτηκε το 1949-50 για σόλο πιάνο ως σουίτα μπαλέτου για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε το 1954 με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο, ενώ εκδόθηκε την ίδια χρονιά σε δίσκο της Philips μαζί με το έργο "Για μια μικρή λευκή αχιβάδα" (έργο 1) στην πρώτη του εκτέλεση με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Το έργο γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις και ηχογραφήσεις, όπως η παρούσα με τον συνθέτη στο πιάνο που κυκλοφόρησε σε δίσκο για πρώτη φορά το 1978. Από τις μεταγενέστερες ξεχωρίζουν αυτές της Δανάης Καρά και της Ντόρας Μπακοπούλου.
Η μουσική μπαλέτου "Το Καταραμένο Φίδι", έργο 6, γράφτηκε επίσης την ίδια εποχή για λογαριασμό και πάλι του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου. Το έργο μοιράζεται σε δύο πράξεις και περιλαμβάνει σειρά χορευτικών κινήσεων για πιάνο διανθισμένων με δύο τραγούδια, ένα σε στίχους του Ευγένιου Σπαθάρη κι ένα σε στίχους Αλέξη Σολομού. Πρώτος ερμηνευτής των τραγουδιών ήταν ο Γιώργος Μούτσιος στην αρχική σουίτα που ηχογραφήθηκε το 1958 για τη Fidelity. Η ολοκληρωμένη ηχογράφηση του έργου που έχουμε εδώ, με τον Γιώργο Μούτσιο και πάλι, κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών το 1964 από τη Lyra και επανεκδόθηκε το 1974. Στο πιάνο είναι οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Αργύρης Κουνάδης.


(c) CD | Lyra, 1964 / 1978 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2009* | Πηγή: d58

* Επισημαίνω πάντως ότι η ψηφιακή επανέκδοση του 2009 κατά λάθος δεν περιέχει την εκτέλεση με τον Γιώργο Μούτσιο, όπως γράφει φαρδιά πλατιά στο εξώφυλλο, αλλά τη νεότερη με τον Σπύρο Σακκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: