Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη: Άσματα (1998)

Ο τρίτος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που εξέδωσε η γερμανική δισκογραφική εταιρεία Peregrina Music κυκλοφόρησε το 1998 με το λιτό ελληνικό τίτλο Άσματα με αποκλειστική και πάλι ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη
Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκαπέντε συνολικά τραγούδια, τα περισσότερα πρωτότυπα, αλλά και κάποια σε δεύτερη εκτέλεση. Παλιότερο όλων το "Χρησμός" σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου από τον κύκλο "Αρκαδία ΙΙ" (1969/1973) με πρώτο ερμηνευτή τον Πέτρο Πανδή. Από την ίδια εποχή προέρχεται και το τραγούδι "Είχα τρεις ζωές" που είχε γράψει ο συνθέτης στη Ζάτουνα, αλλά παρέμενε ανέκδοτο. Παλιότερα επίσης είναι και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη ("Όλα τα πράγματά μου", "Δημόσιοι υπάλληλοι") που προέρχονται από το δίσκο "Καρυωτάκης" (1984) με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δυο ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη ("Της νύχτας το όνειρο", "Αυτό το καλοκαίρι") προέρχονται από τον ανέκδοτο κύκλο "Τα λυρικότατα" που γράφτηκε τον Μάρτιο του 1996 και παρουσιάστηκε ζωντανά στο Ηρώδειο στις 14 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Όλο το υλικό του δίσκου κινείται στο ίδιο λυρικό κλίμα με τα τραγούδια του κύκλου Poetica (1996). Άλλωστε και πάλι την ενορχήστρωση επωμίστηκε ο Γερμανός πιανίστας και συνεργάτης του Μίκη Henning Schmiedt διαμορφώνοντας ανάλογο ηχοχρωματικό τοπίο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και γοητευτικό. Αυτή τη φορά ο ποιητικός λόγος δεν περιορίζεται σε έναν ποιητή, αλλά καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο, από τον Κώστα  Καρυωτάκη (1896-1928) και τον Σενεγαλέζο ποιητή και πολιτικό Leopold Sedar Senghor (1906-2001) με τρία ποιήματα μεταφρασμένα από τον Αλέξη Τραϊανό ως τον Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005), τον Γιάννη Θεοδωράκη (1932-1996), τον Μάνο Ελευθερίου (1938-2018), τον Μιχάλη Γκανά (γενν. 1944), την Ίνα Κούτουλα (γενν. 1965) και τον ίδιο τον συνθέτη. 
Όλα τα τραγούδια είναι όμορφα, αλλά ξεχωρίζουν το ωραιότατο "Γράφω και σβήνω" σε στίχους Γκανά, καθώς και το εναρκτήριο "Είχα τρεις ζωές" σε στίχους του συνθέτη. Η ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη, όπως πάντα, είναι απόλυτα εκφραστική στα όρια της αρχετυπικής τελειότητας. Η πολύ προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει τετράγλωσσα κείμενα, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. 


(c) CD | Peregrina Music | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: