Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Πάμε μαέστρο (Ελεύθερο Θέατρο, 1973-1984)

Σαν σήμερα, πριν από 81 ακριβώς χρόνια, στις 15 Ιουλίου 1943 γεννήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένας εκλεκτός δημιουργός της γενιάς του '70, ο οποίος, πέρα από την επίσημη δισκογραφία του και τις αμέτρητες επιτυχίες που μας χάρισε στα χρόνια του '70 και '80, είχε και μιαν άλλη σημαντικότατη μουσική δραστηριότητα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, δηλαδή τη συστηματική του ενασχόληση με το χώρο του σκηνικού θεάματος (θέατρο, κινηματογράφος). Ειδικά με τη θεατρική μουσική είμαστε υποχρεωμένοι να αποδώσουμε τα εύσημα σ' αυτόν τον χαλκέντερο δημιουργό που έντυσε με μουσική δεκάδες μουσικές παραστάσεις που έχουν αφήσει εποχή, έστω κι αν αυτό το κομμάτι της μουσικής του δημιουργίας παραμένει εν πολλοίς ανέκδοτο.
Έτσι η έκδοση του 1984 από τη Minos με τίτλο "Πάμε μαέστρο" αποτελεί αναμφίβολα μια σπουδαία δισκογραφική μαρτυρία της αθέατης πλευράς του συνθέτη. Πρόκειται για μια ευρεία ανθολόγηση από μουσικές που έγραψε ο Κηλαηδόνης για το Ελεύθερο Θέατρο, ένα πρωτοποριακό θεατρικό σχήμα νέων καλλιτεχνών που πρωτοεμφανίστηκε το 1973 κι έμοιαζε να συνεχίζει τον πετυχημένο θεσμό των παλιών αναψυκτηρίων, όπου είχε λάμψει το άστρο του Γιώργου Οικονομίδη και άλλων σπουδαίων κονφερασιέ. Πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου ήταν άγνωστοι μέχρι τότε ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Αρζόγλου, ο Σταμάτης Φασουλής, η Υβόννη Μαλτέζου, η Νένα Μεντή, ο Μίμης Χρυσομάλλης, η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Νίκος Σκυλοδήμος κι αργότερα ο Λάκης Λαζόπουλος, η Μίνα Αδαμάκη, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Πιατάς κι αμέτρητοι ακόμη καλλιτέχνες που στη συνέχεια έκαναν και σημαντική ανεξάρτητη καριέρα. 
Κατά το διάστημα 1973-1980 το Ελεύθερο Θέατρο παρουσίαζε ανελλιπώς παραστάσεις επιθεωρησιακού χαρακτήρα κάθε καλοκαίρι στο Άλσος Παγκρατίου, αρχής γενομένης με την ιστορική επιθεώρηση "...Και συ χτενίζεσαι" (καλοκαίρι 1973). Μόνο η παράσταση "Άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε" του 1977 παρουσιάστηκε σο Θέατρο Καλουτά. Από το καλοκαίρι του 1981 το σχήμα μετονομάστηκε σε Ελεύθερη Σκηνή συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος τις παραστάσεις του ως το καλοκαίρι του 1986 που έκλεισε τον κύκλο του. Στα κείμενα συνεργάζονταν εκλεκτοί συγγραφείς, όπως ο Μποστ, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Γιώργος Σκούρτης, αλλά και μέλη του θιάσου, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος.
Σταθερός συνεργάτης τους όλα αυτά τα χρόνια ο Λουκιανός Κηλαηδόνης που έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια όλων των παραστάσεων. Η έκδοση της Minos καλύπτει το διάστημα 1973-1984 με τελευατία την παράσταση "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε" που παίχτηκε το καλοκαίρι του 1984 στο Θέατρο Αλίκη. Ένας καταιγισμός ευφάνταστων χορευτικών θεμάτων ή απλών μελωδιών που καλύπτουν τις σκηνικές ανάγκες κάθε παράστασης αποκαλύπτει την ευκολία του συνθέτη στο συγκεκριμένο πεδίο. Από κάθε παράσταση έχει ανθολογηθεί το βασικό θέμα της έναρξης και μερικά άλλα χαρακτηριστικά θέματα, όπως το περίφημο "Μια μέρα μιας Μαίρης" που έγινε πασίγνωστο με τη φωνή της Αφροδίτης Μάνου από το δίσκο "Χαμηλή πτήση" (1982).


(c) CD | Minos | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: