Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Βαγγέλης Κορακάκης: Χωματόδρομος (2012)

Τρία σχεδόν χρόνια μετά τις «Λεβέντικες καρδιές» ο Βαγγέλης Κορακάκης ξαναμπαίνει στο στούντιο και ηχογραφεί έναν καινούργιο κύκλο λαϊκών τραγουδιών που κυκλοφορεί το 2012 από το Δίκτυο με τίτλο "Χωματόδρομος". Αυτή είναι η ενδέκατη ολοκληρωμένη προσωπική δουλειά του δημιουργού με συμπληρωμένα ήδη είκοσι τέσσερα συνολικά χρόνια στην ενεργό δισκογραφία από το 1988 που είχαν εκδοθεί οι «Άρχοντες».
Ο παραγωγός του δίσκου και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Δίκτυο Πάρης Μήτσου σημειώνει: "Μετά από τόσα χρόνια και τόσους δίσκους με τον Βαγγέλη ο 'Χωματόδρομος' είναι ο πιο "κορακακικός" δίσκος. Είναι "ονομα και πράμα". Γιατί το λαϊκό τραγούδι στους 'χωματόδρομους' γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, άσχετα αν στις "λεωφόρους" στήνουν μεγάλες πίστες..., το κακοποιούν και το εκμεταλλεύονται".
Πράγματι ο δίσκος είναι πέρα για πέρα "κορακακικός", αφού μουσική και στίχοι, όπως πάντα βέβαια, ανήκουν στον Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος παίζει μπουζούκι και τραγουδά, ενώ ο γιος του Βασίλης Κορακάκης παίζει επίσης μπουζούκι, τραγουδά κι έχει κάνει και την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Χορταστικός δίσκος με δεκαπέντε τραγούδια κι ένα οργανικό ζεϊμπέκικο για φινάλε, με ένα πολυρρυθμικό πλούτο που ενσωματώνει αρμονικά από καλοζυγισμένα ζεϊμπέκικα, χασάπικα και χασαποσέρβικα ή καμηλιέρικα μέχρι βαλς και ...ρούμπα, ενώ κάποια στιγμή τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνει ένα κλαρίνο, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την ορχήστρα του Κορακάκη! Μερικά από τα τραγούδια αυτά είχαν γραφτεί πιο παλιά και περίμεναν τη σειρά τους για να βγουν στην επιφάνεια. Ειδικά μάλιστα το τραγούδι «Ήταν κάποτε μια χώρα» αρχικά προορίζονταν για το δίσκο "Λαύριο" (1993), αλλά τελικά ο συνθέτης προτίμησε να το αφήσει προσωρινά στην άκρη λόγω των έμμεσων αναφορών του στο φλέγον τότε "Μακεδονικό" ζήτημα. Το ίδιο πλούσια είναι και η ερμηνευτική παρέα όπου έχουμε - πέραν του συνθέτη και του γιου του - μια εντυπωσιακή παρέλαση θαυμάσιων τραγουδιστών της νεότερης γενιάς: Μαρία Σουλτάτου, Άλκης Μαύρος, Ελένη Καπηλίδου, Ανατολή Μαργιόλα και Θοδωρής Στούγιος.
Αν και το συγκεκριμένο μας αφιέρωμα στην προσωπική δισκογραφία του Βαγγέλη Κορακάκη ολοκληρώνεται εδώ, πρέπει να πούμε ότι ο συνθέτης συνεχίζει με συνέπεια να παρουσιάζει νέο υλικό. Έτσι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ακόμη οι εξής κύκλοι τραγουδιών: Θαλασσινά παλάτια (2016) με τον Γιώργο Νταλάρα, Άδολη σιωπή (2021) βιβλίο με ένθετο CD, Λαϊκή απογευματινή (2024) με τη Βερόνικα Δαβάκη.

(c) CD | Δίκτυο | 2012 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: