Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη: Poetica (1996)

Το δισκογραφικό τρίπτυχο της γερμανικής εταιρείας Peregrina Music με έργα του Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει, πέρα από το κύκλο με δεύτερες εκτελέσεις που ερμήνευσε ο ίδιος ο συνθέτης (Mikis Theodorakis Sings His Songs, 1997), και δύο λυρικούς κύκλους πρωτότυπων τραγουδιών με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη (Poetica, Άσματα)
Βέβαια είναι περιττό να τονίσουμε τη διαχρονική συμπόρευση του συνθέτη με τη σπουδαία ερμηνεύτρια, με την οποία άλλωστε στα χρόνια της επταετίας είχε οργώσει όλο τον πλανήτη παρουσιάζοντας τη δουλειά τους. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι αυτή η μακρά συμπόρευση που άφησε βαθιά ίχνη στο χρόνο με εμβληματικά έργα, μέσα στη δεκαετία του '90, όταν πια ο συνθέτης διήνυε την πλήρη του ωριμότητα, κορυφώθηκε με μια μεγάλη σειρά εξαιρετικών κύκλων τραγουδιών ενταγμένων στη λυρική φάση του συνθέτη, η οποία είχε ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (Διόνυσος, Φαίδρα, Τα πρόσωπα του ήλιου, Ως αρχαίος άνεμος, Μνήμη της πέτρας), όπως: Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν (1994), Τα λυρικότερα (1996), Άσματα (1998), Σερενάτες (1998), όλα ερμηνευμένα από τη Μαρία Φαραντούρη. Σ' αυτά ασφαλώς μπορούμε να προσθέσουμε και τον αριστουργηματικό κύκλο "Μια θάλασσα" (1994) με την Αγγελική Ιωαννάτου.
Ο λυρικός κύκλος Poetica που στην ελληνική του εκδοχή ονομάστηκε "Τα λυρικότερα" (προσδιοριζόμενη έτσι ως η φυσική συνέχεια του παλιού κύκλου "Τα λυρικά", 1977) ηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 1996 στα Bauer Studios της γερμανικής πόλης Ludwingburg. Περιλαμβάνει δεκαεπτά συνολικά μελοποιημένα ποιήματα του πατρινού ποιητή Διονύση Καρατζά, με τον οποίο ο Μίκης είχε ήδη σημαντική συνεργασία στο παρελθόν έχοντας μελοποιήσει τρεις κύκλους τραγουδιών (Τα πρόσωπα του ήλιου, Ως αρχαίος άνεμοςΗ Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν). Ο δίσκος Poetica έχει ενσωματώσει ένα μέρος του παλιού κύκλου "Τα πρόσωπα του ήλιου" και συγκεκριμένα πέντε ποιήματα (Τα πρόσωπα του ήλιου, Η θάλασσα το μεσημέρι, Ο δρόμος του φεγγαριού, Με μισό φεγγάρι, Το χρώμα της αγάπης), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν πρωτότυπες μελοποιήσεις. 
Η μουσική του συνθέτη είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη με μια πλημμυρίδα μελωδικών στιγμών που δίνουν στην ερμηνεύτρια την ευκαιρία να αναδείξει το ανεξάντλητο λυρικό της ταλέντο. Υπέροχη και η ενορχήστρωση του Γερμανού πιανίστα Henning Schmiedt βασισμένη σε ακουστικά όργανα, όπως πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο, όμποε, κιθάρα, βιολοντσέλο, μπάσο και κρουστά. Διευθύνει ο Μίκης.


(c) CD | Peregrina Music | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: