Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Νέγκα: Το βέλος (2004)

Μέσα στο 2004 ο Βαγγέλης Κορακάκης παρουσίασε δύο προσωπικούς δίσκους με έναν αποκλειστικό ερμηνευτή τον καθένα. Πρώτα το δίσκο "Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος" (MBI) με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και στο τέλος της ίδιας χρονιάς το δίσκο "Το βέλος" από τη νεοσύστατη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Cantini που είχαν ιδρύσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, σε μια εποχή που ο Κορακάκης φαίνεται πως είχε εξασφαλίσει μια ελευθερία κινήσεων και κάθε δουλειά του εκδίδονταν από διαφορετική εταιρεία (Δίκτυο, Lyra, MBI, Cantini). 
Στο δίσκο "Το βέλος" τραγουδά η υπέροχη Γιώτα Νέγκα, μια ξεχωριστή λαϊκή ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς που έκτοτε έχει σταθερή παρουσία στο ελληνικό πεντάγραμμο με θαυμάσιες ερμηνείες σε πολύ ενδιάφέρουσες δουλειές που μας έχει χαρίσει. Μάλιστα η Νέγκα είχε πρωτοεμφανιστεί επίσημα στη δισκογραφία ένα χρόνο νωρίτερα με το single "Με τα μάτια κλειστά" του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, το οποίο εγκαινίασε τη δισκογραφική εταιρεία Cantini και ακούστηκε πολύ. 
Ο δίσκος του Κορακάκη υπήρξε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της νέας ερμηνεύτριας και πιθανότατα ο ωραιότερος της καριέρας της. Περιλαμβάνει δέκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια με κυρίαρχο το χασάπικο ρυθμό, όλα πάντως πάνω στη λιτή και καλοδουλεμένη μελωδική γραμμή που χαρακτηρίζει τον δημιουργό, έστω κι αν δε γνώρισαν ιδιαίτερη εμπορική απήχηση. Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος επωμίστηκε την ενορχήστρωση και την παραγωγή του δίσκου, ενώ συμμετείχαν αξιόλογοι μουσικοί (Αρίστος Βαμβακούσης, Βασίλης Κορακάκης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Φουντούκος, Σπύρος Γκούμας, Τάσος Αθανασιθάς, Κώστας Μπιλίσης, Βαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παππάς, Θανάσης Σοφράς, Αντώνης Τζίκας), οι περισσότεροι σταθεροί συνεργάτες του συνθέτη. 
Αν και όλα τα τραγούδια κινούνται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, ίσως ακούστηκε λίγο παραπάνω το στρωτό χασάπικο "Η αλήθεια", ενώ το τρυφερό ακροτελεύτιο τραγούδι "Θρύλος Ιωνίας" αναβλύζει αυθεντικό λυρισμό με βιωματικές αναφορές στη σμυρνέικη καταγωγή του συνθέτη.

(c) CD | Cantini | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: