Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Angelique Ionatos: Eros y muerte (2007)

Η εξαίρετη μουσικός (συνθέτρια, ερμηνεύτρια και κιθαρίστρια) Angelique Ionatos (1954-2021), η σπουδαία Ελληνίδα της διασποράς Αγγελική Ιωαννάτου (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα, όπως μπορώ να βεβαιώσω από προσωπικό της χειρόγραφο που έχω στο αρχείο μου, αν και πουθενά δεν έχω δει να το γράφουν σωστά*) ξεκίνησε από το Βέλγιο μαζί με τον αδελφό της Φώτη, αλλά καταστάλαξε στο Παρίσι, όπου έζησε ως τον πρόωρο θάνατό της. Εκεί έχτισε μια σπουδαία διεθνή καριέρα μελοποιώντας κυρίως Έλληνες ποιητές και παρουσιάζοντάς τους στο γαλλικό κοινό πάντα στην ελληνική γλώσσα! Στην πλούσια δισκογραφική της κληρονομιά περιλαμβάνονται υπέροχες μελοποιήσεις ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκης, η Μαρία Πολυδούρη, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο (άγνωστος) Δημήτρης Μορτόγιας και πάνω απ' όλους ο Οδυσσέας Ελύτης με τρεις συνολικά ολοκληρωμένους δίσκους βασισμένους σε ποίησή του: "Μαρία Νεφέλη" (1984), "Μονόγραμμα" (1988), "Ιουλίου Λόγος" (1996).
Το 2007 η Αγγελική ηχογράφησε έναν ακόμη κύκλο πρωτότυπων τραγουδιών με δική της μουσική και ερμηνεία κάτω από τον ισπανόγλωσσο τίτλο "Eros y muerte" (Έρωτας και Θάνατος), πράγμα που προφανώς εξηγείται από την ταυτότητα του μελοποιημένου υλικού, όπου το κύριο μέρος καταλαμβάνουν πέντε ποιήματα του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda (1904-1973), τα οποία η συνθέτρια μελοποίησε σε ύφος χαμηλόφωνης μπαλάντας με λανθάνοντα ρυθμικά στοιχεία tango. 
Το υπόλοιπο μέρος του δίσκου καταλαμβάνουν τέσσερα ποιήματα του Κωστή Παλαμά (1859-1943), ένα του Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928) κι άλλο ένα της ρουμανογαλλίδας ποιήτριας Anna de Noailles (1876-1933), η οποία μάλιστα είχε και ελληνικές ρίζες από τη μεριά της μητέρας της. 
Την ατμοσφαιρική ενορχήστρωση του εξαιρετικού υλικού υπογράφει ο Michael Nick που παίζει και βιολί, ενώ στην ορχήστρα συμμετέχει με την κιθάρα της η ίδια η συνθέτρια. Αέρινες μελωδίες και ακουστικά όργανα (μπαντονεόν, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, βιόλα, φλάουτο, όμποε, πιάνο) συνθέτουν ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο που απογειώνει η γεμάτη πάθος βαθιά βελούδικη φωνή κοντράλτο της ερμηνεύτριας.

* Είναι αξιοσημείωτο ότι με αφορμή την έκδοση του συγκεκριμένου δίσκου η μουσικοκριτικός Ελένη Κεχαγιά στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" μας σύστησε την Angelique Ionatos ως ...Ισπανίδα με εντυπωσιακές επιδόσεις στα ελληνικά!

(c) CD | Naive | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: