Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Mikis Sings His Songs (1997)

Πριν από 99 ακριβώς χρόνια, στις 29 Ιουλίου 1925, γεννήθηκε μια κορυφαία μουσική ιδιοφυία που λάμπρυνε τη μουσική τέχνη με εμβληματικές δημιουργίες παγκόσμιας ακτινοβολίας, ενώ άλλαξε άρδην την πορεία του ελληνικού τραγουδιού από το 1960 και δώθε. Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από κοντά μας μόλις πριν από τρία χρόνια και σήμερα, αν ζούσε, θα πατούσε πλέον τα 100, όπως ήδη έχει συμβεί με τον χαλκέντερο Μίμη Πλέσσα που αισίως κλείνει τον πρώτο αιώνα της ζωής του σε λίγους μήνες!
Είναι γνωστό βέβαια ότι το έργο του Μίκη Θεοδωράκη γνώρισε παγκόσμια απήχηση και γιαυτό δεν προξενεί εντύπωση ότι η διεθνής δισκογραφία περιλαμβάνει πάμπολλες εκδόσεις έργων του. Ιδιαίτερα μάλιστα η γερμανική μουσική βιομηχανία έχει δείξει συστηματικό ενδιαφέρον για το έργο του Έλληνα συνθέτη κι έχει εκδώσει δεκάδες συνθέσεις του σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση. Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τη γερμανική εταιρεία Intuition που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν του λόγιου έργου του συνθέτη κατά τη δεκαπενταετία 1991-2005. Στο ενδιάμεσο αυτής της περιόδου δραστηριοποιήθηκε επίσης η γερμανική εταιρεία Peregrina Music, ειδικευμένη κυρίως στη διεθνή φολκ μουσική, η οποία κατά το διάστημα 1996-1998 εξέδωσε με ιδιαίτερα προσεγμένη αισθητική τρεις σημαντικές δουλειές του συνθέτη, καθώς κι ένα δίσκο του Γιώργου Θεοδωράκη ("Nothing in Mind"). Πρόκειται για τους κύκλους τραγουδιών: Poetica (ή Λυρικότερα), 1996, με τη Μαρία Φαραντούρη, Mikis Sings His Songs (1997) με τον ίδιο τον Μίκη, και Άσματα (1998) πάλι με τη Μαρία Φαραντούρη. Αυτούς τους τρεις ξεχωριστούς δίσκους λοιπόν θα φωτίσουμε μ' αυτό το νέο μας αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.
Ξεκινάμε με το δίσκο Mikis Theodorakis Sings His Songs (1997), ο οποίος μάλιστα επανεκδόθηκε και για την ελληνική αγορά από την FM Records με εντελώς διαφορετικά εξώφυλλα. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο κύκλο δώδεκα επιλεγμένων τραγουδιών του συνθέτη που ερμηνεύει ο ίδιος σε δεύτερη εκτέλεση, με εξαίρεση το μελοποιημένο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ "Χιονίζει μες στη νύχτα" που ακούγεται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο δίσκο, ενώ το τραγούδι "Στρέφη" συμπεριλήφθηκε ταυτόχρονα σχεδόν και στο δίσκο "Σερενάτες" με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Τα υπόλοιπα δέκα τραγούδια έχουν επιλεγεί από τους κύκλους: Η γειτονιά των αγγέλων (1963), Κύκλος Φαραντούρη (1966), Τραγούδια του Αγώνα (1974), Τα λυρικά (1978), Ραντάρ (1981), Χαιρετισμοί (1982), Πικροσάββατα (1984), Διόνυσος (1985), Φαίδρα, τραγούδια αγάπης (1985), Ασίκικο Πουλάκη (1996). Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Ιάκωβο Καμπανέλλη, Νίκο Γκάτσο, Γεωργία Δεληγιάννη-Αθανασιάδη, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Αγγελική Ελευθερίου, Μιχάλη Γκανά και τον συνθέτη.
Το ιδιαίτερο αυτής της δουλειάς είναι η εξαιρετική διασκευή για μικρή ορχήστρα δωματίου που έκανε ο Γερμανός βιολοντσελίστας Jens Naumilkat, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση. Πιάνο, βιολοντσέλο, βιμπράφωνο, μαρίμπα, φλάουτο, σαξόφωνο και κρουστά διαμορφώνουν ένα εξαίσιο ηχοχρωματικό τοπίο με έντονες τζαζ πινελιές, μέσα στο οποίο ο Μίκης εναρμονίζει ιδανικά τη χαμηλόφωνη ερμηνεία του προσφέροντας μιαν εντελώς διαφορετική, σχεδόν μυσταγωγική απόδοση των αγαπημένων αυτών τραγουδιών. Στα φωνητικά συμμετέχει ο Θανάσης Ζώτος. Η ηχοληψία πραγματοποιήθηκε στο Tonstudio Funk του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1996.

(c) CD | Peregrina Music | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: