Από τον Βαγγέλη Κορακάκη περνάμε στον αειθαλή Χρήστο Νικολόπουλο με αφορμή τη σημερινή επέτειο των γενεθλίων του (γενν. στις 11 Ιουλίου 1947). Δεν είναι δα και τόσο αταίριαστη η μετάβαση αυτή, αφού και οι δυο σπουδαίοι αυτοί λαϊκοί δημιουργοί, έστω κι αν μεταξύ τους απέχουν μια γενιά, υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το τραγούδι λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο ως οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του '50 και στο σύγχρονο λαϊκό που πορεύεται ασθμαίνοντας κάτω από την αφόρητη πλέον πίεση που δέχεται από την πληθώρα των εισαγόμενων νεωτερικών ήχων.
Ο Χρήστος Νικολόπουλος πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία μόλις στα 17 του χρόνια κι από την πρώτη στιγμή ξεδίπλωσε το αστείρευτο δημιουργικό του ταλέντο, αλλά και τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι. Αν και στη μακρόχρονη παρουσία του στο πεντάγραμμο συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους Έλληνες ερμηνευτές (Πάνος Γαβαλάς, Γιάννης Πάριος, Τόλης Βοσκόπουλος, Τζένη Βάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Νταλάρας, Στράτος Διονυσίου, Πασχάλης Τερζής, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Μακεδόνας, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.), η συνάντησή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη το 1967 ήταν αυτή που σημάδεψε ανεξίτηλα την καριέρα του και, παρόλο που η κοινή τους πορεία κάποια στιγμή στιγματίστηκε από μιαν ακατανόητη διαμάχη, πρόσφερε στον μεγάλο βάρδο μερικά από τα πιο σπουδαία τραγούδια της ώριμης φάσης της μυθικής του καριέρας με κορωνίδα βέβαια τον εμβληματικό κύκλο "Υπάρχω" (1975), ενώ ήταν και πάλι ο Χρήστος Νικολόπουλος που ενίσχυσε το ρεπερτόριό του με το δίσκο "Βραδιάζει" (1992), όταν ο Καζαντζίδης αποφάσισε να επανέλθει στην ενεργό δράση μετά τη μακρόχρονη ηθελημένη απουσία του από το προσκήνιο.
Πριν από το "Υπάρχω" όμως είχε προηγηθεί μια σημαντική περίοδος στενής συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών που ξεκίνησε το 1967 και μέχρι το 1974 απέφερε μια μεγάλη σειρά πολύ γνωστών τραγουδιών που ερμήνευσε με το δικό του αξεπέραστο τρόπο ο Καζαντζίδης. Πρόκειται για τραγούδια που κυκλοφόρησαν αρχικά σε δίσκους 45 στροφών, αν και τα περισσότερα έμπαιναν στη συνέχεια και στους προσωπικούς δίσκους του τραγουδιστή που εκδίδονταν την ίδια περίοδο από τη Minos (Νυχτερίδες κι αράχνες, Ένα γράμμα, Η στεναχώρια μου, Γυρισμός, Γυάλινος κόσμος, Η ζωή μου όλη). Η σχετική αναζήτηση απέφερε 23 συνολικά τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους του Πυθαγόρα με έξαίρεση πέντε τραγούδια του Κώστα Βίρβου. Τα έχω συγκεντρώσει λοιπόν σε μια συλλογή ταξινομημένα κατά το έτος κυκλοφορίας τους και ανά ζεύγη, όπως ακριβώς εκδίδονταν στις 45 στροφές. Εξαίρεση αποτελεί το τραγούδι "Κι αν δεν είσαι από τζάκι" (1969) που κυκλοφόρησε μαζί με το τραγούδι "Άνθρωπος είμαι κι εγώ" του Θόδωρου Δερβενιώτη, οπότε στη συλλογή εμφανίζεται χωρίς το ταίρι του. Τα δυο πρώτα τραγούδια ("Άσε με να ζήσω μοναχός", "Απόψε σ' έχω στην αγκαλιά μου") κυκλοφόρησαν από τη Philips το 1967, ενώ τα δύο τελευταία ("Λυπάμαι που σε χάνω", "Ξεκινήσαμε με όνειρα χρυσά") που κυκλοφόρησαν το 1974 από τη Minos, ενσωματώθηκαν την επόμενη χρονιά και στο άλμπουμ "Υπάρχω".
(c) CD Collection | Philips, Standard, Minos | 1967-1974 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου