Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Pablo Neruda: Μελοποιημένα ποιήματα (1971-2016)

Σήμερα είναι η επέτειος της γέννησης μιας κορυφαίας πνευματικής μορφής του 20ου αιώνα, του εμβληματικού Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda (1904-1973), ο οποίος γεννήθηκε πριν από 120 ακριβώς χρόνια, ενώ δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, το 1971, τη χρονιά που πέθανε και ο Γιώργος Σεφέρης, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νερούδα από τη χρονιά της βράβευσής του και μέχρι σήμερα έχει γίνει ένας από τους πλέον αγαπημένους ξένους ποιητές στο ελληνικό κοινό, αλλά και στους Έλληνες συνθέτες που καταπιάστηκαν με το έργο του και μας έδωσαν κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες έως εξαιρετικές δουλειές. Ήδη από το 1969 η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Δανάη (Στρατηγοπούλου) ζώντας χρόνια στη Χιλή κι έχοντας γνωρίσει από κοντά τον ποιητή ηχογράφησε ένα άλμπουμ βασισμένο στην ποίησή του με τίτλο "Danai canta a Neruda" (εκδόθηκε το 1972). Στα χρόνια της χούντας ο Γιάννης Γλέζος μελοποίησε έναν ολόκληρο κύκλο ποιημάτων του Νερούδα με τίτλο "Emiliano Zapata" (1971) βασισμένο σε ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο και ενορχηστρωτή τον Νίκο Μαμαγκάκη, ένα έργο που ακούστηκε πολύ εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Βεβαίως δεσπόζει η επική και μεγαλόπνοη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη "Canto General" (1975) και μάλιστα στη γλώσσα του πρωτότυπου με τις φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, την οποία ξεκίνησε ο συνθέτης ζώντος ακόμη του ποιητή που μάλιστα πρόλαβε ν' ακούσει κάποια μέρη του έργου και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. Το έργο του Μίκη γνώρισε πάμπολλες μεταγενέστερες εκτελέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή του 1993 για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Intuition σε συμφωνική γραφή με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό. 
Μέσα στο 1975 έχουμε επίσης άλλες δυο δισκογραφικές καταγραφές με ποίηση του Νερούδα: Το άλμπουμ "Παραστάσεις" του Χρήστου Λεοντή με αποσπάσματα από το Canto General σε μετάφραση της Δανάης, καθώς και το δίσκο του Βασίλη Δημητρίου "Δόξα και θάνατος" βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του ποιητή με ελληνικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Λίγο αργότερα ο Χρήστος Γκάρτζος μελοποίησε ερωτικά ποιήματα του Νερούδα στο δίσκο "Τα ερωτικά" (1980) με τον Δημήτρη Ψαριανό, πάλι σε ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου. 
Ακολούθησαν αρκετές ακόμη μελοποιήσεις, όπως του Μιχάλη Γρηγορίου ("Amor", 1996, ανέκδοτο), του Σάββα Σάββα ("Στης νύχτας την ανάσα", 2001) με τη Λία Βίσση, του Μίμη Πλέσσα ("LaMar", 2007) με την Klaudia Delmer, της αγαπημένης Angelique Ionatos ("Eros y muerte", 2007) και πιο πρόσφατα των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη ("Προσωπικό", 2016)


(c) CD/LP | Lyra, CMR, Philips, Minos, EMI, Intuition, Polytropon, Naive, Μικρή Άρτος | 1971-2016 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

s760 είπε...

όλο υπέροχο !!! επιλογή τραγουδιών, cover μπράβο !!!