Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Φλέρυ Νταντωνάκη: Η αιώνια εφηβεία της φωνής (2000)

Από την πολυσήμαντη σειρά ψηφιακών δίσκων με γενικό τίτλο Aρχείο Ραδιοφώνου: Έλληνες Τραγουδιστές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας προέρχεται αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στην αγέραστη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη, της μεγάλης ερμηνεύτριας που μας αποκάλυψε ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα από τις μνημειώδεις ερμηνείες της σε μια σειρά έργων του κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 με κορωνίδα φυσικά τον "Μεγάλο Ερωτικό" (1972). 
Το υλικό του δίσκου περιλαμβάνει κυρίως ξένα τραγούδια, αλλά και μερικά ελληνικά, όλα ηχογραφημένα για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος από δύο ρεσιτάλ που μεταδόθηκαν το 1980. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει οκτώ αγγλόφωνες μπαλάντες, τις οποίες ερμηνεύει η Φλέρυ για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό προλογίζοντας μάλιστα κάθε τραγούδι, ενώ συνοδεύεται από τον συνθέτη Δημήτρη Λέκκα που παίζει φλάουτο με ράμφος, τσέμπαλο ή τσελέστα, και τον Θεολόγο Στρατηγό που παίζει ακουστική κιθάρα. Η συγκεκριμένη ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1980. Το υπόλοιπο υλικό της έκδοσης προέρχεται από ένα δεύτερο ρεσιτάλ της ερμηνεύτριας ηχογραφημένο στις 9 Απριλίου 1980 με τη συνοδεία του κιθαριστή Paul Mansfield. Το ηχογράφημα αυτό επί χρόνια θεωρούνταν χαμένο, ώσπου το ανακάλυψε ο Γιώργος Μονεμβασίτης, διευθυντής τότε του 2ου Προγράμματος της ΕΡΑ. 
Τα δυο αυτά ρεσιτάλ ενσωματώθηκαν σε μία ενιαία έκδοση με τίτλο "Η αιώνια εφηβεία της φωνής" αφιερωμένη στη μνήμη της ερμηνεύτριας. Μεταξύ άλλων ακούγονται συνθέσεις των John Lennon & Paul McCartney, Bob Dylan, Woody Guthrie, George Gershwin, Henry Mancini, George Harrison, παραδοσιακά και spiritual, ενώ το πρόγραμμα κλείνει με τέσσερα ελληνικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων απολαμβάνουμε και δυο πολύ ιδιαίτερες ερμηνείες των κλασικών τραγουδιών "Άσπρη μέρα" του Σταύρου Ξαρχάκου και "Καλημέρα ήλιε" του Μάνου Λοΐζου.
Η έκδοση είναι ιδιαιτέρως επιμελημένη με την εγγύηση της μαγικής πένας του Γιώργου Μονεμβασίτη, ο οποίος υπογράφει τα πολύ κατατοπιστικά κείμενα που τη συνοδεύουν. Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο μιας αληθινά ανυπέρβλητης φωνής.


(c) CD | EPA | 2000 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Λούκας είπε...

Φλέρυ Νταντωνάκη και Angelique Ionatos σπουδαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες !!!