Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη: Σερενάτες (1998)

Διπλή η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη μέσα στο 1998. Παράλληλα με τον κύκλο "Άσματα" που εκδόθηκε από τη γερμανική εταιρεία Peregrina Music, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τη Minos κι ένας δεύτερος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών με τίτλο "Σερενάτες" βασισμένος σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου στη δεύτερη μεγάλη συνεργασία του με τον συνθέτη μετά τα "Πικροσάββατα" (1984) που είχε ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Ακούγοντας κανείς το δίσκο αυτό δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί ευχάριστα με τη νεανική δροσιά των μελωδιών ενός δημιουργού σε προχωρημένη πια ηλικία. Απλές λαϊκές μπαλάντες ενορχηστρωμένες περίτεχνα από τον Γιάννη Σπάθα, ο οποίος έβαλε και τη δική του διακριτική ροκ πινελιά κρατώντας πάντως ένα φυσικό ήχο με ακουστικά όργανα, όπως το μαντολίνο, η κιθάρα, το βιολί, το βιολοντσέλο, το κλαρίνο και δευτερευόντως το ηλεκτρικό μπάσο και η κιθάρα. Οι στίχοι του δοκιμασμένου στιχουργού ζωγραφίζουν ονειρικές εικόνες ερωτικών ταξιδιών στα πελάγη κι ο αγαπημένος του Μόλυβος σκορπάει την αιγαιοπελαγίτικη δροσιά του διαλύοντας τα σύννεφα της μελαγχολίας και της μοναξιάς, όταν αυτά πάνε να σκεπάσουν την ατμόσφαιρα. Όπως λένε και οι δημιουργοί, "...είναι τραγούδια που ανάβλυσαν ατόφια, μέσα από ακριβές, μοναδικές στιγμές και ευτύχησαν να τραγουδηθούν από τη Μαρία Φαραντούρη, μια μεγάλη πραγματικά ερμηνεύτρια, ώριμη, παλλόμενη, νεανική, γεμάτη φρεσκάδα και δροσιά...".
Από το θαυμάσιο αυτό κύκλο τραγουδιών ξεχωρίζουν μερικές εξαίσιες στιγμές, όπως: "Τα μάγια", "Σε ποια πελάγη", "Ένα φεγγάρι αλλόκοτο", "Ένα τραγούδι αλλιώτικο", "Ήσουν παράπονο". Υπάρχει επίσης σε δεύτερη εκτέλεση και το παλιό "Κάποτε θα 'ρθουν" που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος το 1979 για την ταινία "Ο ασυμβίβαστος". Στα φωνητικά συμμετέχει η Ιρίνα Καρπούχινα. Συναρπαστική ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη, όμορφες μελωδίες, εμπνευσμένοι στίχοι, προσεγμένη ενορχήστρωση, τι άλλο χρειάζεται ένας κύκλος τραγουδιών, για να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον ακροατή του;

(c) CD | Minos | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: