Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Αρλέτα, Λάκης Παπαδόπουλος: Περίπου (1984)

Η δεκαετία του '80 στάθηκε η πιο παραγωγική σε ολόκληρη τη σπουδαία καριέρα της Αρλέτας, η οποία είχε πλέον μπει στην ώριμη δημιουργική της φάση παρουσιάζοντας αλλεπάλληλους προσωπικούς κύκλους τραγουδιών με δική της μουσική, αλλά και συμμετέχοντας σε πολλές δουλειές άλλων καλλιτεχνών, όπως είδαμε πρόσφατα. Ωστόσο η διπλή συνεργασία της στα μέσα της ίδιας δεκαετίας με τον ροκ τραγουδοποιό Λάκη Παπαδόπουλο (Περίπου, Τσάι γιασεμιού) ήταν αυτή που είχε τη μεγαλύτερη εμπορική απήχηση και εκτόξευσε την προσωπική της δημοτικότητα.
Η αρχή έγινε το 1984 με το δίσκο Περίπου, ο οποίος υπήρξε και η τελευταία συνεργασία της Αρλέτας με τη δισκογραφική εταιρεία Lyra, όπου στεγαζόταν σταθερά από την αρχή της καριέρας της. Ο Λάκης Παπαδόπουλος έγραψε για τη φωνή της ένδεκα όμορφα τραγούδια ανάλαφρου ύφους, άλλοτε σε χορευτικό ύφος με ρυθμούς ποπ και ροκ εντ ρολ κι άλλοτε σε ύφος χαμηλόφωνης μπαλάντας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα τραγούδια "Στο γραφείο", "Ώρα σελήνης" και κυρίως η εμβληματική "Σερενάτα", το τραγούδι που έσυρε ολόκληρο το δίσκο και του χάρισε μεγάλη εμπορική απήχηση. Ο δίσκος έχει πολλά ωραία τραγούδια που αδικήθηκαν από το θόρυβο της "Σερενάτας". Ανάμεσά τους και δυο μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία ("William George Allum", "Black & White"). Στίχους έγραψαν ο Κυριάκος Ντούμος, ο Γιώργος Παππάς, ο Θανάσης Φουργιώτης και η Αρλέτα. Εδώ έχουμε επίσης και την πρώτη συνάντηση του συνθέτη με τη στιχουργό της Λιλιπούπολης, τη Μαριανίνα Κριεζή, μια συνεργασία που στη συνέχεια θα πάρει αποκλειστικό χαρακτήρα σε δυο ολοκληρωμένες δουλειές (Τσάι γιασεμιού, Χαίρω πολύ). Η Αρλέτα δείχνει να ανταποκρίνεται με άνεση και σιγουριά στα χαριτωμένα αυτά τραγούδια και το αποτέλεσμα ηχεί ιδιαίτερα γοητευτικό.
Σημειώνω ότι στην ψηφιακή του επανέκδοση το 2008 ο δίσκος εμφανίστηκε εντελώς αγνώριστος, με αλλοιωμένο το εξώφυλλο και κυρίως με αλλαγμένο τον τίτλο σε Σερενάτα αξιοποιώντας προφανώς τη δημοτικότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού και μπερδεύοντας έτσι το μουσικόφιλο κοινό! Ανευθυνότητες!

(c) CD | Lyra | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: