Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Βίκυ Μοσχολιού, Νίκος Καρανικόλας: Βίκυ Μοσχολιού '98 (2010)

Στο ενδιάμεσο της κυκλοφορίας των δίσκων Ο Τζακ Ο' Χάρα (1995) του Γιώργου Ζαμπέτα και Βραδινό σινιάλο (2004) μεσολάβησε άλλη μια μάλλον άγνωστη ηχογράφηση σε στούντιο με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Πρόκειται για ένα κύκλο καθαρά λαϊκών τραγουδιών του Νίκου Καρανικόλα που ηχογραφήθηκε το 1998, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο παρέμεινε ανέκδοτος επί 12 χρόνια, για να εκδοθεί τελικά από το περιοδικό Όασις με το τελευταίο τεύχος του (Μάιος 2010), αφού στο μεταξύ είχαν φύγει από τη ζωή και οι δύο πρωταγωνιστές του.
Ο Νίκος Καρανικόλας (1929-2003), σύζυγος της ερμηνεύτριας Βούλας Γκίκα, υπήρξε αξιόλογος μπουζουξής από τα χρόνια του '50 πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ κατά καιρούς παρουσίασε και κάποιες δικές του συνθέσεις με πιο αξιοπρόσεκτη τη συμμετοχή του στο άλμπουμ Εμείς οι Έλληνες (1997), όπου μεταξύ άλλων μας έδωσε και μια ενδιαφέρουσα μελοποίηση ενός ποιήματος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη ("Νυχτερινό")
Ο δίσκος λοιπόν με τη Βίκυ Μοσχολιού πήρε τον άτυπο τίτλο Βίκυ Μοσχολιού '98 με την επισήμανση: Ο δίσκος που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Περιλαμβάνει δώδεκα μέρη, ένδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό φινάλε βασισμένο στο εισαγωγικό τραγούδι "Τα χρόνια φεύγουν". Καλογραμμένοι λαϊκοί σκοποί πάνω σε στίχους που έγραψαν οι Αντώνης Τσαγκρής, Αγγελική Νικολοπούλου, Λευτέρης Χαψιάδης, Γιώργος Κρητικός, Ευανθία Τριδήμα, Βούλα Γκίκα και ο συνθέτης. Το υλικό επεξεργάστηκε και ενορχήστρωσε ο μπουζουξής Μανώλης Μιχαλάκης. Στα φωνητικά έλαβαν μέρος οι: Βούλα Γκίκα, Νίκος Καλέκας και Νίκος Καρανικόλας. Η ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού διακρίνεται για τη μεγάλη εκφραστική της δύναμη, έστω κι αν έχει χαθεί προ πολλού ο υπέροχος φωνητικός της χρωματισμός.

(c) CD | Όασις | 2010 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: