Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Αρλέτα: Σκόρπιες ηχογραφήσεις και συμμετοχές (1968-1997)

Συμπληρώνονται σήμερα επτά χρόνια από το θάνατο μιας εκλεκτής και πολυσύνθετης καλλιτέχνιδας, η οποία έχει φωλιάσει βαθιά στη μνήμη της καρδιάς μας με τις τρυφερές κι απόλυτα εκφραστικές ερμηνείες της σε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει εδώ και έξι δεκαετίες! Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα (1945-2017) που ενώνοντας το μισό μέρος από τα μικρά της ονόματα έφτιαξε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αρλέτα, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, για να την κερδίσει τελικά το τραγούδι, όπου βρέθηκε με την κιθάρα της στα μέσα της δεκαετίας του '60 ερμηνεύοντας την εμβληματική νεοκυματική μπαλάντα "Μια φορά θυμάμαι" (1966) του Γιάννη Σπανού σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου. Ακολούθησαν υπέροχες ηχογραφήσεις και με άλλους νεοκυματικούς δημιουργούς (Νότης Μαυρουδής, Λίνος Κόκοτος, Γιώργος Κοντογιώργος, Γιάννης Γλέζος, Νίκος Χουλιαράς), ενώ παράλληλα άρχισε να εμφανίζεται σε πλακιώτικες μπουάτ (Κιβωτός, Ταβάνια) και να παρουσιάζει και δικές της συνθέσεις, πάνω στις οποίες έχτισε αργότερα μια δεύτερη πολύ αξιόλογη καριέρα ως το τέλος της ζωής της.
Στην πενηντάχρονη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι είχε μερικές πολύ ξεχωριστές συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες συμετέχοντας σε κάποια σπουδαία έργα, όπως η Τρίτη Ανθολογία (1975) του Γιάννη Σπανού, ο κύκλος Παιδί της γης (1977) του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι και το έργο Romancero Gitano (1978) του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Λόρκα, το οποίο ηχογράφησε σε τρίτη εκτέλεση (είχαν προηγηθεί δύο εκτελέσεις με τη Μαρία Φαραντούρη), αν και ο συνθέτης ετοιμαζόταν να το ηχογραφήσει με την ίδια αρχικά, αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε από την ξαφνική επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος. 
Ως ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της υπέροχης αυτής ερμηνεύτριας έχω συγκεντρώσει μια σειρά σκόρπιων ηχογραφήσεών της από το διάστημα 1968-1997. Η αρχή έγινε με δυο τραγούδια που ερμήνευσε στον κύκλο "Ανθολογία Β'" (1968) του Γιάννη Σπανού. Ακολούθησε η συμμετοχή της στο δίσκο "Ερωφίλη" (1970) του Νίκου Μαμαγκάκη, πέντε τραγούδια του Γιάννη Σπανού στην Τρίτη Ανθολογία (1975), μια ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία στο Παρίσι με τον George Moustaki και αρκετές άλλες συμμετοχές της σε δίσκους του Σταμάτη Κραουνάκη (Δεν έχω ιδέα 1989, Service 1997), του Νότη Μαυρουδή (Κάπου Ανατολικοδυτικά 1989, Ίσως φταίνε τα φεγγάρια 1990), του Χρήστου Νικολόπουλου (Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ., 1993), του Σπύρου Ιωαννίδη (Παράξενος ερωμένος, 1994), των Αδελφών Κατσιμίχα (Της αγάπης μαχαιριά, 1994), του Λάκη Παπαδόπουλου (Πασπαρτού, 1996) και του Τάσου Ποταμιάνου (Ονειροκλέφτης, 1996). Ανάμεσά τους και κάποιες όμορφες δεύτερες εκτελέσεις σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Βέλλα και του Μίμη Πλέσσα.


(c) Lyra, Polydor, Fideliity, AKTH, CBS/Sony, Portrait | 1968-1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: