Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Σταμάτης Κραουνάκης, Βίκυ Μοσχολιού: Εφημερία (1990)

Μέσα στη δεκαετία του '90 η Βίκυ Μοσχολιού είχε διπλή συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, δέκα χρόνια μετά την πολύ πετυχημένη πρώτη τους συνάντηση το 1981 με το άλμπουμ Σκουριασμένα χείλια. Το 1990 εκδόθηκε από τη CBS ο κύκλος τραγουδιών Εφημερία και το 1992 ο δίσκος Καινούργιο πράγμα.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης εκείνη την  εποχή βρισκόταν στο απόγειο του δημιουργικού του οίστρου ηχογραφώντας αλλεπάλληλους κύκλους τραγουδιών με πρωτοκλασάτους ερμηνευτές (Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαρίνος, Βίκυ Μοσχολιού), ενώ παράλληλα έγραφε ασταμάτητα μουσική για το θέατρο (Λυσιστράτη, Μήδεια, Tennessee, Αυτός ο Γιώργος, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, Το έκτο πάτωμα). Η επιμονή του να κρατήσει στην επικαιρότητα τη γερασμένη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού απέφερε ενδιαφέροντες καρπούς με τα δυο άλμπουμ που προανέφερα, όπου κατάφερε να βάλει αρκετά πετυχημένα στα δικά του αισθητικά καλούπια μια τόσο εμβληματική φωνή, έτσι που να εισπράττει κανείς από την ερμηνεία της Μοσχολιού μια συγκινητική ανταπόκριση με νεανικό μπρίο στις προκλήσεις της διονυσιακής ιδιοσυγκρασίας του συνθέτη.
Ο δίσκος Εφημερία φέρει ως συμπληρωματική επισήμανση την ημερομηνία 13 Μαΐου 1990, από το ομότιτλο τραγούδι που βασίστηκε σε στίχους του σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά. Όλα τα τραγούδια έχουν μουσική του Κραουνάκη, ο οποίος έγραψε και τους περισσότερους στίχους με τη σύμπραξη της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Φασουλή σε ένα τραγούδι  ("Το ροκ"), καθώς και της Άννας Παναγιωτοπούλου σε άλλο ένα ("Ο Έλληνας"), το οποίο και ερμηνεύει η ίδια. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχει επίσης η Πωλίνα κι ένα αυτοσχέδιο χορωδιακό σχήμα. Ένα μωσαϊκό ετερόκλητων ήχων συνιστά τη μουσική των τραγουδιών που παίζουν ελεύθερα ανάμεσα στο ροκ, στο τσιφτετέλι, στο ζεϊμπέκικο και άλλους λαϊκούς ρυθμούς βγαλμένους από το παρελθόν. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης μαζί με τον Νίκο Δανίκα.

(c) CD | CBS | 1990 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

Καλησπέρα! Νομίζω πως εκεί στα τέλη της δεκαετίας '90 ηχογράφησε και ένα ολοκληρωμένο δίσκο με τραγούδια του Νίκου Καρανικόλα που όμως δεν κυκλοφόρησε τότε, παρά μόνο μετά το θάνατο και των δύο το 2010 από την ΟΑΣΗ.