Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Μιχάλης Τερζής, Νίκος Τάτσης: Του καθημερινού βίου (1986)

Το 1986 συναντιούνται οι πορείες δύο αξιόλογων τραγουδοποιών που εμφανίστηκαν στη δισκογραφία την ίδια χρονιά, το 1974, και στη συνέχεια πορεύτηκαν σε παράλληλους δρόμους, ώσπου βρέθηκαν να συνεργάζονται στο δίσκο "Του καθημερινού βίου" με κοινό ερμηνευτή τον νεοφώτιστο του χώρου Πασχάλη Τόνιο.
Ο λόγος για τον Μιχάλη Τερζή που πρωτοεμφανίστηκε το 1974 με το δίσκο "Του έρωτα τ' αντάρτη", και τον Νίκο Τάτση που την ίδια χρονιά μας έδωσε τα πρώτα τραγούδια του στους δίσκους "Νιάτα" και "Χρυσός δίσκος 1974". Στο δίσκο λοιπόν "Του καθημερινού βίου" οι δυο καλοί συνθέτες υπογράφουν από πέντε τραγούδια ο καθένας, ενώ άλλα δυο τραγούδια έχουν μουσική του τραγουδιστή και κλείνουν αντίστοιχα την κάθε πλευρά του δίσκου.
Η πρώτη πλευρά καλύπτεται με τα τραγούδια του Νίκου Τάτση, όλα σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, που χαρακτηρίζονται από μια εσωστρεφή διάθεση τόσο στο στιχουργικό, όσο και στο μουσικό επίπεδο και την ιδιόμορφη ενορχήστρωση του συνθέτη με απόηχους παραδοσιακών ηχοχρωμάτων, αλλά και έντεχνη επεξεργασία με ακουστικά όργανα, όπως όμποε, φλάουτο, φαγκότο, κιθάρα, ακορντεόν κλπ. 
Στην δεύτερη πλευρά έχουμε τα τραγούδια του Μιχάλη Τερζή, πιο εξωστρεφή και ορθόδοξα με στρογγυλεμένες μελωδίες που περνούν ευκολότερα στον ακροατή. Τους στίχους υπογράφουν η Βαρβάρα Τσιμπούλη, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Δημήτρης Τσεκούρας, ο Αλέξανδρος Μπανιάς και ο συνθέτης. Το ωραιότερο απ' αυτά ("Κυριακή") θα το ερμηνεύσει δυο χρόνια αργότερα και η Νένα Βενετσάνου στο δίσκο "Τα κορίτσια της Κυριακής". Επίσης το τραγούδι "Μοναξιά" το είχε ερμηνεύσει νωρίτερα ο Κώστας Καράλης στα "Τραγούδια της θάλασσας" (1983).

Όλα τα τραγούδια του δίσκου τα ερμηνεύει ο σερραίος τραγουδιστής και συνθέτης Πασχάλης Τόνιος στην πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση. Είχε πρωτοεμφανιστεί στο προσκήνιο το 1980 με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πασχάλης Σερραίος, ενώ μετά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο συνέχισε με κάποιες άλλες δουλειές ("Αφίσες", "Δάκρυα+Άρωμα", "Στο φως της Ακρόπολης") με τη σύνθετη ιδιότητα του τραγουδοποιού, χωρίς πάντως να καταφέρει ποτέ να εδραιώσει την παρουσία του στο ελληνικό πεντάγραμμο.

(c) LP | Πορεία/PolyGram | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: