Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας: Μεθυσμένα τραγούδια (1996)

Μετά το "Καλώς τους" (1994) η επόμενη προσωπική δουλειά του Γιώργου Νταλάρα ήρθε το 1996 με το δίσκο "Μεθυσμένα τραγούδια" με δώδεκα λαϊκές συνθέσεις του Χρήστου Νικολόπουλου πάνω σε στίχους εξ ημισείας του Μάνου Ελευθερίου και του Αντώνη Ανδρικάκη.
Η συνεργασία του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή με τον σημαντικό λαϊκό συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο είχε ήδη μακρά ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Το 1983 είχαν ηχογραφήσει το δίσκο "Ο τραγουδιστής", ενώ το 1989 το "Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς", αμφότερα με τεράστια εμπορική επιτυχία, έστω κι αν τα τραγούδια αυτά δεν κατέχουν υψηλή θέση στο ακαταμάχητο ρεπερτόριο του εκλεκτικού ερμηνευτή που πάντα είχε τον τρόπο να κορφολογεί τις καλύτερες στιγμές των δημιουργών με αλάνθαστο μάλιστα κριτήριο στην ανακάλυψη νέων ταλέντων, τα οποία δε δίσταζε να στηρίζει αποφασιστικά μέχρι την καθιέρωσή τους. 
Ο Νικολόπουλος φυσικά δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία, αλλά φαίνεται ότι η αυθεντική λαϊκή του στόφα συγκινούσε με κάποιον τρόπο τον τραγουδιστή που επέμενε να συνεργάζεται μαζί του κάθε 5-6 χρόνια σημειώνοντας βέβαια πάντα επιτυχία. 
Στα "Μεθυσμένα τραγούδια" δεν έχουμε εκπλήξεις και θα έλεγα ότι ο εμπορικός οίστρος του συνθέτη εδώ κινείται σε πιο χαμηλούς τόνους. Κάποια τραγούδια ξεχώρισαν λίγο παραπάνω, όπως τα: "Με βάρκα την ελπίδα", "Μες στους βίους των αγίων". Τα υπόλοιπα δεν άφησαν κάποιο αποτύπωμα. Θα έδινα ίσως μια μεγαλύτερη σημασία στο χαριτωμένο "Σαν τον Οδυσσέα" με το ιδιαίτερο χρώμα που διαμορφώνει η παρουσία της παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου.

Παρόλο που ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι ικανότατος ενορχηστρωτής των τραγουδιών του, εδώ το ρόλο αυτόν ανέλαβαν ο Κώστας Γανωσέλης και ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας και η δουλειά τους αποτελεί από τα θετικά στοιχεία του δίσκου. Στα φωνητικά συμμετέχει η Γλυκερία, αλλά και ο συνθέτης.

(c) CD | Minos | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: