Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Βίκυ Μοσχολιού: Τα μπιζουδάκια (1993)

Κλείνουμε το αφιέρωμά μας στην προσωπική δισκογραφία της μεγάλης ερμηνεύτριας Βίκυς Μοσχολιού κάνοντας ένα είδος κύκλου, επιστρέφοντας εκεί περίπου απ' όπου ξεκινήσαμε, δηλαδή στα "αρχοντορεμπέτικα" που ηχογράφησε το 1980 με τίτλο "Το τραμ το τελευταίο". Το 1993 λοιπόν για την Eros Music ηχογράφησε ένα σχεδόν ανάλογου περιεχομένου διπλό άλμπουμ με τίτλο α μπιζουδάκια".
Το υλικό αυτής της ηχογράφησης περιλαμβάνει τραγούδια του "ελαφρού" ρεπερτορίου που διατρέχουν μια μακρά περίοδο κάπου σαράντα χρόνων από τη δεκαετία του '20 και δώθε. Είναι τραγούδια που γράφτηκαν είτε για τις παλιές οπερέτες που ανθούσαν στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, είτε για τις προπολεμικές και πρώτες μεταπολεμικές επιθεωρήσεις, ενώ κυκλοφόρησαν και σε δίσκους 78 στροφών γνωρίζοντας τα περισσότερα μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους, αλλά και πάμπολλες μεταγενέστερες επανεκτελέσεις. Όπως σημειώνει η ερμηνεύτρια, πρόκειται για τραγούδια που κουβαλούσε στη μνήμη της από τα παιδικά της χρόνια κι ευτύχησε να τα τραγουδήσει στη δύση της μεγάλης της καριέρας. 
Την ενορχηστρωτική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Γιώργος Κατσαρός, εξοικειωμένος απόλυτα βέβαια με το συγκεκριμένο υλικό, αφού και η δική του μουσική καταγωγή έχει τις ίδιες ρίζες. Έχουν ανθολογηθεί συνολικά 23 τραγούδια γραμμένα από τους κορυφαίους δημιουργούς του βείδους, όπως: Νίκος Χατζηαποστόλου, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Ιωσήφ Ριτσιάρδης, Γιώργος Μουζάκης, Βαγγέλης Λυκιαρδόπουλος, Νίκος Γούναρης, Μανώλης Χιώτης και άλλοι. Περιλαμβάνονται επίσης και δυο τραγούδια του ίδιου του Γιώργου Κατσαρού.
Η ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού είναι συγκινητική, αλλά τα σημάδια του χρόνου στο χρώμα της φωνής της είναι πλέον εμφανή. Σε ένα τραγούδι τη συνοδεύει ο Κώστας Σμοκοβίτης και σε ένα άλλο ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, ενώ στα φωνητικά ακούγονται οι Ηλίας Μωσαΐδης και Κυριάκος Ζουμπουλάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

(c) 2LP | Eros Music | 1993 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: