Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Μαργαρίτα Ζορμπαλά: Πάμε σαν άλλοτε (1982)

Μέσα στη δεκαετία του '80, εκτός από τις μεγάλες εμπορικές δουλειές πάνω στο ρετρό τραγούδι που μας παρουσίασαν κορυφαίοι ερμηνευτές ευρείας δημοφιλίας, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρινέλλα και ο Γιάννης Πάριος, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες άλλες προσεγγίσεις στο ίδιο μουσικό πεδίο, πιο χαμηλόφωνες και λιγότερο εμπορικές, αλλά με έναν ήχο πιο νοσταλγικό και ανάλαφρο που αξίζει να θυμηθούμε. 
Πρόκειται για τρεις πανέμορφες ηχογραφήσεις της περιόδου 1982-1987 με την ερμηνευτική υπογραφή της Μαργαρίτας Ζορμπαλά και της Αρλέτας.
Ξεκινάμε με το δίσκο "Πάμε σαν άλλοτε" που εκδόθηκε από τη Lyra το 1982 και είναι η πρώτη από τις δυο όμορφες προσωπικές δουλειές της γλυκύτατης Μαργαρίτας Ζορμπαλά πάνω στο "ελαφρό" τραγούδι. Μια ανθολογία ένδεκα κλασικών νοσταλγικών τραγουδιών που έγραψαν τη δική τους ιστορία με μεγάλες φωνές εκείνου του καιρού, όπως η Δανάη, η Σοφία Βέμπο, ο Τώνης Μαρούδας, η Νίτσα Μόλλυ και άλλοι. Υπέροχες μελωδίες, αλλά και χορευτικά θέματα σε ποικίλους ρυθμούς, από το βαλς μέχρι φοξ τροτ και τζαζ, ενορχηστρωμένες με γνώση και ευαισθησία από τον πιανίστα Μανώλη Μικέλη, στενό συνεργάτη επί χρόνια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος έχει τη διεύθυνση της ορχήστρας, παίζοντας με άνεση σε ένα πολύ οικείο γι' αυτόν μουσικό περοιβάλλον.
Το ομότιτλο τραγούδι, γραμμένο το 1948, φέρει την κοινή σφραγίδα των δύο κορυφαίων δημιουργών του "ελαφρού" τραγουδιού Κώστα Γιαννίδη και Μιχάλη Σουγιούλ σε στίχους του αχτύπητου δίδυμου Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Έχουμε επίσης τραγούδια του Λεό Ραπίτη, του Χρήστου Χαιρόπουλου, του Ηρακλή Θεοφανίδη, του Γιώργου Μουζάκη, του Λυκούργου Μαρκέα και βέβαια του μεγάλου προπολεμικού τροβαδούρου Αττίκ

Η ερμηνεία της Μαργαρίτας Ζορμπαλά είναι ζεστή και βαθιά εκφραστική δίνοντας νέα ζωή στα υπέροχα αυτά τραγούδια. Η συγκινητική ερμηνεία της στην πολυτραγουδισμένη "Παπαρούνα" του Αττίκ ίσως αποτελεί την κορυφαία στιγμή του δίσκου. Στο τραγούδι "Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει" τη συνοδεύει φωνητικά ο Λουκιανός. Μεταξύ των μουσικών της ορχήστρας περιλαμβάνεται και ο βιολονίστας Κώστας Καβάκος, πατέρας του διάσημου σύγχρονου σολίστ του βιολιού.

(c) LP | Lyra | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: