Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος, Β. Μοσχολιού: Του σίδερου και του νερού (1984)

Η πρώτη συνάντηση του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον ποιητή-στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου ανατρέχει πολύ πίσω, στα πρώτα βήματα του συνθέτη, όταν ασκούνταν πάνω στο λαϊκό ήχο γράφοντας πανέμορφα τραγούδια για τον κινηματογράφο και τις 45 στροφές. Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '60 λοιπόν έγραψε κάμποσα τραγούδια σε στίχους του Χριστοδούλου, όλα κλασικά πλέον, όπως: "Χαράματα", "Ποιος δρόμος", "Καράβια", "Μουράγιο", "Πού είσαι". 
Ωστόσο η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία τους χρειάστηκε σχεδόν είκοσι χρόνια, για να υλοποιηθεί, όταν το 1984 ηχογραφήθηκε για την PolyGram ο κύκλος τραγουδιών "Του σίδερου και του νερού" με βασική ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού, διαχρονική συνεργάτιδα του συνθέτη, και μαζί της τον σπουδαίο Κρητικό λυράρη και τραγουδιστή Βασίλη Σκουλά.
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια βασισμένα στην ποιητική συλλογή του Δημήτρη Χριστοδούλου "Μικρά λυρικά" που είχε εκδοθεί το 1966. Μάλιστα από τη συλλογή αυτή είχαν ήδη μελοποιηθεί δύο ποιήματα ("Μικρέ μου άνεμε", "Σεπτέμβρη μήνα μου") στα χρόνια του Νέου Κύματος από τον συνθέτη Γιάννη Γκούμα, τα οποία ηχογραφήθηκαν το 1968 σε δίσκο 45 στροφών με τη φωνή της Πόπης Αστεριάδη. Τα δυο αυτά ποιήματα περιέχονται και στο δίσκο του Μαρκόπουλου σε εντελώς διαφορετική βέβαια μουσική προσέγγιση.
Ο συνθέτης έγραψε μια σειρά απλώς τραγουδιών που μοιάζουν με άσκηση ύφους λιτής και γυμνής γραφής επιστρέφοντας στη μελωδική καθαρότητα της πρώτης του δημιουργικής περιόδου, προφανώς επηρεασμένος από το ύφος του ποιητικού λόγου. Ξεχωρίζει αναμφίβολα το σπουδαίο εναρκτήριο τραγούδι ("Εδώ γεννήθηκα") με την κατανυκτική ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού. Τα υπόλοιπα πέρασαν δυστυχώς απαρατήρητα, αν και είναι πολύ αξιόλογα τραγούδια, ιδιαίτερα αυτά που ερμηνεύει η Μοσχολιού, ενώ όλα φέρουν έντονη την εκφραστική σφραγίδα του συνθέτη.

Το εξώφυλλο του δίσκου σχεδίασε ο σουρρεαλιστής ζωγράφος Θεόδωρος Πανταλέων.

(c) LP | PolyGram | 1984 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

υπέροχα το περιμέναμε!

Άαβας / d58 είπε...

Δε σε ξέχασα!
Αφιερωμένο λοιπόν σε σένα!

blackpepper είπε...

Πολύ ωραίος δίσκος είχα καιρό να τον ακούσω! Δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του αξίζει. Μουσική στίχοι ερμηνείες εξαιρετικά!