Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Γιάννης Λογοθέτης: Τραγούδια με νόημα (1975)

Ο Γιάννης Λογοθέτης είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Σκιτσογράφος και γελοιογράφος κυρίως. Αλλά και στιχουργός και συνθέτης. Ακόμα και ερμηνευτής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έχει μιαν αξιοπρόσεκτη παρουσία στα μουσικά πράγματα. Μερικά όμορφα τραγούδια του Δήμου Μούτση («Με το πρώτο λεωφορείο», «Η κορδέλα», «Ρε πατριωτάκι» κλπ.), του Γιώργου Χατζηνάσιου (ολόκληρος ο δίσκος "Έχει ο Θεός", 1973) και του Χριστόδουλου Χάλαρη ("Τα παιδικά") έχουν στίχους του Λογοθέτη. 
Εκεί όμως που έδειξε ένα ξεχωριστό ταλέντο και μιαν απίστευτη ευκολία ήταν στο είδος του χιουμοριστικού τραγουδιού και μάλιστα ως πλήρης τραγουδοποιός (στίχοι, μουσική ερμηνεία). Μεγάλη αίσθηση στα μέσα του ’70 έκανε η συνεργασία του με τον τραγουδιστή Θέμη Ανδρεάδη, με τον οποίο έκανε κάμποσες επιτυχίες της εποχής («Λούλα», «Καθένας με την τρέλα του», «Ο Καραγκιόζης», «Είμαι πολύ ωραίος», «Η δυναστεία» κλπ.).
Οι δυο πιο ενδιαφέροντες δίσκοι του Γιάννη Λογοθέτη κυκλοφόρησαν απανωτά μέσα στο 1975 από την Columbia, πρώτα τα «Τραγούδια με νόημα» κι αμέσως μετά το «Ελλαδέξ».
Τα «Τραγούδια με νόημα» είναι μια σειρά διασκευασμένων γνωστών διεθνών μελωδιών - κυρίως latin, ακόμη και αμερικάνικα ροκεντρόλ - πάνω στις οποίες έγραψε πρωτότυπους στίχους ο Λογοθέτης. Τα τραγούδια είναι άκρως απολαυστικά και ευρηματικά με χαλαρές πολιτικές αιχμές επηρεασμένες από το κυρίαρχο κλίμα της εποχής. Ερμηνευτές των τραγουδιών είναι τρεις γνωστοί κωμικοί ηθοποιοί του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: Γιάννης Γκιωνάκης, Τάκης Μηλιάδης και Θύμιος Καρακατσάνης. Το κλασικό ταγκό «Χορευτής εκ Παρισίων» αποτέλεσε το σουξέ του δίσκου. Πρόκειται βέβαια για την περίφημη "Κομπαρσίτα" ("La cumparsita") που γράφτηκε το 1916 από τον ουρουγουανό μουσικό Gerardo Matos Rodriguez. Ξεκαρδιστικές είναι οι ιστορίες και οι ερμηνείες στα τραγούδια «Ο γέρος και η Σπυριδούλα», "Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι" και "Ανά, κατά, διά», αλλά και σ' όλα τα υπόλοιπα. Το εναρκτήριο τραγούδι ερμηνεύει ο ίδιος ο Γιάννης Λογοθέτης, ενώ περιλαμβάνεται και η αυθεντική προπολεμική ηχογράφηση του τραγουδιού "Γλυκιά Μαράτα" με την Κάκια Μένδρη.
Την εξαιρετική ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, πρώην μέλος του συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού.
Ο Μποστ σχολιάζει με το δικό του αμίμητο τρόπο: Εις τον δίσκον «Τραγούδια με νόημα» του φίλου Γιάνη Λογοθέτη περιέχοντε ράσμπε, ρούμπε και σάμπε και μεταξή άλων κε το λεγόμενον «τανγκό» που κατά την γνόμη Μου θα είνε ο χορός του Μέλοντος. ΟΔΗΓΙΕ ΧΡΗΣΕΟΣ: Το τανγκό χορέβετε ως εξής: Τοποθετούμεν μίαν ντάμαν εις την αγκαλιά μας εις όρθιαν στάσιν κε ακολούθος χορέβομεν αφτήν προσέχοντες όστε οι πόδες αμφοτέρων να ακολουθούν τον ρυθμόν της μουσικής, χορίς να κητάζομεν εμείς τα κάτο άκρα. Όταν ο δίσκος τελιόση κε εάν η κηρία θέλει, σηνεχίζομεν.

(c) CD | EMI Columbia | 1975 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Απολαυστικός δίσκος με εξαιρετική ηχογράφηση! Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση!