Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Goran Bregovic, Γιώργος Νταλάρας: Με δυο παπούτσια πάνινα (1997)

Όπως λέγαμε παλιότερα, με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου "Παραδέχτηκα" (1991) της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με τραγούδια του διάσημου Σερβοβόσνιου συνθέτη Goran Bregovic, κατά τη δεκαετία του '90 η ελληνική δισκογραφία κατακλύζεται ξαφνικά από μια φρενίτιδα για τη μουσική με χάλκινα άμεσα επηρεασμένη από την τεράστια απήχηση στον τόπο μας που είχε ο Βαλκάνιος δημιουργός, έτσι που να προσαρμόζονται οι ενορχηστρώσεις πολλών τραγουδιών στα χρώματα της μουσικής του Bregovic, ενώ οι καταιγιστικοί ρυθμοί της μπάντας του να έχουν μετατραπεί στο σήμα κατατεθέν πλέον στα ελληνικά πανηγύρια και στα βορειοελλαδίτικα καρναβάλια!
Στην ελληνική δισκογραφία μάλιστα καταγράφονται τρεις ολοκληρωμένες ηχογραφήσεις με μουσική του Bregovic η άλλων Σέρβων δημιουργών με τις σχετικές ελληνικές προσαρμογές και με ελληνικούς στίχους. Η αρχή έγινε με το "Παραδέχτηκα" της Πρωτοψάλτη, ενώ το 1996 ο Μανώλης Μητσιάς παρουσίασε το δίσκο "Στο δρόμο με τα χάλκινα" με τραγούδια του Kiki Lesendric. Και στους δυο αυτούς δίσκους η Λίνα Νικολακοπούλου είχε τον κύριο λόγο υπογράφοντας τους ελληνικούς στίχους.
Το 1997 κυκλοφόρησε μια τρίτη δουλειά σε ανάλογο ύφος, πάλι με τραγούδια του Bregovic. Πρόκειται για το δίσκο "Με δυο παπούτσια πάνινα" με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Μια συλλογή τραγουδιών με εντελώς ετερόκλητα χαρακτηριστικά, άλλοτε στην τυποποιημένη ρυθμική και χορευτική πατέντα του συνθέτη, άλλοτε σε χαμηλόφωνες λυρικές μελωδίες κι άλλοτε σε ελληνοπρεπή χρώματα. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν στίχους του ποιητή Μιχάλη Γκανά, ενώ συμμετέχουν στους στίχους και οι Αδελφοί Κατσιμίχα με τον Αντώνη Ανδρικάκη.
Έχω ακούσει αρκετές φορές το δίσκο σ' αυτά τα σχεδόν 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του και δεν έχω ακόμη κατασταλάξει σε μια σταθερή άποψη. Άλλοτε βρίσκω συναρπαστικά ορισμένα μέρη και πειστική την προσαρμογή του μεγάλου ερμηνευτή στο ύφος του Βαλκάνιου δημιουργού. Άλλοτε πάλι με ξενίζουν πολλά τραγούδια στην ελληνική τους μεταμόρφωση και μου προκαλούν μια αίσθηση παράταιρου παντρέματος με το μπουζούκι, το κλαρίνο ή το χασάπικο ρυθμό. 
Πάντως η παραγωγή στάθηκε γενναιόδωρη και μας έδωσε μια εξαιρετικά επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση με τις βουλγάρικες γυναικείες φωνές στη χορωδιακή συνοδεία να ηχούν συναρπαστικές. Την αυτοσχέδια ανδρική χορωδία αποτελούν γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Δημήτρης Μπάσης και άλλοι. Συμμετέχει επίσης η εξαιρετική Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και η μικρή Αντιγόνη Ψυχράμη σε μια χαριτωμένη ρυθμική συνομιλία με τον Γιώργο Νταλάρα.

(c) CD | Minos/EMI | 1997 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: