Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Γιάννης Πάριος: Τα ερωτικά του '50 (1988)

Δεν ήταν μόνο η Βίκυ Μοσχολιού και η Μαρινέλλα που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο παλιό "ελαφρό" τραγούδι συμβάλλοντας αποφασιστικά σε μια αξιοσημείωτη αναβίωση του συγκεκριμένου είδους από τις αρχές του '80. Προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας προστέθηκε στην παρέα τους ένας ακόμη από τους πρωτοκλασάτους εμπορικούς τραγουδιστές της εποχής.
Το 1988 λοιπόν από τη Minos εκδόθηκε ο δίσκος "Τα ερωτικά του '50" με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο, τον θεωρούμενο - και όχι άδικα - ως τον κατεξοχήν Έλληνα ερωτικό τραγουδιστή, ο οποίος από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είχε αρχίσει να κυριαρχεί στο ελληνικό πεντάγραμμο με αλλεπάλληλους προσωπικούς δίσκους ευρείας εμπορικής απήχησης και πάντα ερωτικού περιεχομένου.
Αυτή τη φορά, ξεφεύγοντας κάπως από τη δισκογραφική του ρουτίνα, ο Γιάννης Πάριος αποφάσισε να μας παρουσιάσει τη δική του εκδοχή σε μια σειρά αγαπημένες ερωτικές μελωδίες, αλλά και ρυθμικά κομμάτια, ενίοτε σε λάτιν ή τζαζ ρυθμούς, από τη δεκαετία του '50 με κάποιες χρονικές παρεκκλίσεις. Τραγούδια μεγάλων μαστόρων του είδους, όπως ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Νίκος Γούναρης, ο Γιώργος Μουζάκης, ο Τάκης Μωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Κώστας Καπνίσης, αλλά και ο Μανώλης Χιώτης και αρκετοί άλλοι.
Η ερμηνεία του Πάριου είναι πολύ εκφραστική και απόλυτα ταιριαστή για το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο ενορχήστρωσε ο Νίκος Κούρος με συμπαραστάτες του αξιόλογους μουσικούς, όπως ο Φίλιππος Τσεμπερούλης, ο Χρήστος Ζερμπίνος, ο Γιώργος Τσουπάκης, ο Σπύρος Λιβιεράτος, ο Αντώνης Γούναρης, όπως και ο Γιώργος Μουζάκης με την τρομπέτα του και ο Γιώργος Κατσαρός με το σαξόφωνο. Στα φωνητικά συμμετέχουν οι Βούλα Καραχάλιου και Λία Βίσση. Ειδικό σημείωμα για την έκδοση αυτού του δίσκου έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και μουσικόφιλος Σεραφείμ Φυντανίδης.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε αρχικά σε διπλό βινύλιο με 26 συνολικά τραγούδια, τα οποία ωστόσο χώρεσαν όλα σε ένα ψηφιακό δίσκο στην επανέκδοση του 1994.

(c) CD | Minos | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: