Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Γιάννης Λογοθέτης: Ελλαδέξ (1975)

Το «Ελλαδέξ» είναι ο δεύτερος δίσκος του πολυτάλαντου σατιρικού στιχουργού και τραγουδοποιού Γιάννη Λογοθέτη μέσα στο 1975. Κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τα «Τραγούδια με νόημα». Ενώ σ' εκείνο το δίσκο οι μελωδίες ήταν διασκευές διάσημων ξένων επιτυχιών, στο «Ελλαδέξ» οι μουσικές είναι πρωτότυπες, γραμμένες από τον ίδιο, καθώς και τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου, που επιστρατεύει λάτιν και τζαζ ρυθμούς και ο οποίος έκανε επίσης κι εδώ την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών, ενώ σε ένα τραγούδι ("Στο σπίτι για νοικοκυρά") η μουσική ανήκει στον Γιώργο Χατζηνάσιο.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν με κέφι και ιδιαίτερη θεατρική εκφραστικότητα ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Χρήστος Λεττονός, η Ιωάννα Κιουρκτσόγλου, ο Σάμης Παυλής και ο Γιάννης Λογοθέτης. Μεγάλο σουξέ του δίσκου αναδείχθηκε το «Πολύ ωραίο στυλ» με τον Πουλικάκο.
Δωσίλογοι, «ματάκηδες», ξελιγωμένοι εραστές, χουντικοί υπόδικοι, πειρατικές κασέτες και όλα τα μικροαστικά σύνδρομα της πρώτης μεταδικτατορικής εποχής παρελαύνουν σ’ αυτό το στιχουργικό μωσαϊκό, που ασφαλώς με το πέρασμα του χρόνου λειτουργεί και ως φωτογραφική σχεδόν καταγραφή μιας κακόγουστης και συγκεχυμένης πραγματικότητας από εκείνο τον καιρό. Η ματιά του στιχουργού είναι πανέξυπνη και διεισδυτική με μια πρόθεση ανώδυνης ενόχλησης στα κακώς κείμενα, χωρίς καμία διάθεση ανατροπής ή διδακτισμού. Ο Ελληνέξ είναι ο τυπικός μικροαστός της εποχής, ο οποίος «φοράει κάλτσες και κάνει σεξ» και εξαντλεί όλη τη μόρφωσή του στην τρέχουσα επικαιρότητα: «Ξέρει τον Μίκη Θεοδωράκη | ξέρει τον Ρίτσο και τον Χατζιδάκι | ξέρει το yes, το oui και το no | ξέρει τον Φρέντυ το Γερμανό…».

Το κερασάκι σ' αυτήν την πρωτότυπη τούρτα αποτελεί το παλιό γνωστό ευτράπελο τραγουδάκι "Το κοκοράκι" του Ζοζέφ Κορινθίου με τους Αδελφούς Κατσάμπα!

(c) CD | EMI Columbia | 1975 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

χρόνης είπε...

Πολύ καλύτερος ο τότε Ελληνέξ! Τώρα το μόνο που ξέρει από όλα αυτά είναι το yes...