Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Μιχάλης Τερζής: Orchestreca (1992)

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Μιχάλης Τερζής είχε αναπτύξει για ένα διάστημα (δεκαετίες '80 και '90) μια δισκογραφική δραστηριότητα με ορχηστρικές ηχογραφήσεις τουριστικού προσανατολισμού και αισθητικής συνεργαζόμενος με την αγγλική δισκογραφική εταιρία Arc Music. 
Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της δραστηριότητας θέλω να παρουσιάσω σήμερα. Είναι μια έκδοση του 1992 εξολοκλήρου αγγλόφωνη με τίτλο "Orchestreca". Ο τίτλος μου φαίνεται προβληματικός πάντως, γιατί δε γνωρίζω κάποια αγγλική λέξη μ' αυτή τη γραφή. Προφανώς πάντως εννοεί ορχηστρικά κομμάτια, όπως πράγματι είναι το περιεχόμενο της έκδοσης που έχει επίσης τη χαρακτηριστική προμετωπίδα: "Magic of the Greek Bouzouki" και μια γοητευτική κυκλαδίτικη εικόνα για εξώφυλλο, ώστε να διεγείρει την επιθυμία του ξένου ακροατή να ταξιδέψει στα ονειρεμένα ελληνικά νησιά!
Πάντως εκείνο που έχει σημασία σε τέτοιου είδους ηχογραφήματα είναι πόσο σοβαρά τα αντιμετωπίζει ο μουσικός που τα υπογράφει. Κι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι ο Μιχάλης Τερζής μας προσφέρει ένα εμπνευσμένο και συναρπαστικό ακρόαμα με λαϊκούς ρυθμούς πλημμυρισμένους με ελληνικά χρώματα μέσα από τους ήχους του μπουζουκιού και της καλοδουλεμένης λαϊκής ορχήστρας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ναξιώτης δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Δημήτρης Μαργιολάς

(c) CD | Arc Music | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: