Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μαργαρίτα Ζορμπαλά: Ο εξαίρετος κύριος Γιαννίδης (1984)

Δυο χρόνια μετά το υπέροχο "Πάμε σαν άλλοτε" ήρθε η φυσική του συνέχεια με το άλμπουμ "Ο εξαίρετος κύριος Γιαννίδης" με αποκλειστική ερμηνεύτρια και πάλι τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Κι αν στον πρώτο δίσκο είχε την ασφαλή καθοδήγηση του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αυτή τη φορά δούλεψε κάτω από την επίβλεψη του Διονύση Σαββόπουλου που ανέλαβε την παραγωγή του δίσκου σε μια εποχή που έχοντας ήδη ηχογραφήσει τα "Τραπεζάκια έξω" (1983) βρισκόταν σε μια μεταβατική φάση της καριέρας του ανακαλύπτοντας όλο και πιο συστηματικά το ελληνικό τραγούδι, πράγμα που αποτυπώθηκε τόσο πανοραμικά λίγο αργότερα με την ιστορική τηλεοπτική του δημιουργία "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι".
Ο δίσκος αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στον κορυφαίο τραγουδοποιό της εποχής του "ελαφρού" τραγουδιού Κώστα Γιαννίδη (1903-1984). Πρόκειται βέβαια για τον σημαντικό εκπρόσωπο της "εθνικής σχολής" στο πεδίο της λόγιας μουσικής Γιάννη Κωνσταντινίδη που ως τραγουδοποιός προτίμησε να καταγράφεται με την αντιστροφή του ονόματός του. Η προσφορά του Κώστα Γιαννίδη είναι ασφαλώς βαρυσήμαντη στο χώρο του τραγουδιού με λεπτεπίλεπτες μελωδίες που ενίοτε αποκαλύπτουν τη λόγια φύση του με αναφορές στο γερμανικό τραγούδι του μεσοπολέμου (Κουρτ Βάιλ), έστω κι αν γράφτηκαν για επιθεωρήσεις λαϊκής κατανάλωσης ή κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78 στροφών.
Στο μικρό αυτό αφιέρωμα περιλαμβάνονται δώδεκα υπέροχα τραγούδια γραμμένα στο διάστημα 1935-1950 πάνω σε στίχους των Σπυρόπουλου-Παπαδούκα, Αλέκου Σακελλάριου, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Μίμη Τραϊφόρου και άλλων. Περιλαμβάνεται επίσης κι ένα όμορφο ποτ-πουρί με τίτλο "Τα ρεφρέν που επιμένουν" φτιαγμένο με τα βασικά θέματα αγαπημένων μελωδιών του συνθέτη (Το τραγούδι της Μαρίνας, Λες και ήταν χθες, Πάμε σαν άλλοτε, Καλό σου ταξίδι, Σπιτάκι μου παλιό, Θα ξανάρθεις, Θαρθώ μια νύχτα με φεγγάρι, Γιατί γιατί).

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά αποδίδει πολύ τρυφερά και ευαίσθητα το θαυμάσιο αυτό υλικό που ενορχήστρωσε με σεβασμό και γνώση ο Τζίκ Νακασιάν. Ο Διονύσης Σαββόπουλος συνοδεύει την ερμηνεύτρια σε κάποια τραγούδια μαζί με παιδική χορωδία. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος επιμελήθηκε το εξώφυλλο.

(c) LP | Lyra | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: