Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο (1980)

Δεν ήταν μόνο η Βίκυ Μοσχολιού που συνέβαλε τόσο πετυχημένα στην αναβίωση του "ελαφρού" τραγουδιού, πρώτα με το "Τραμ το τελευταίο" που ήταν αφιερωμένο στο "αρχοντορεμπέτικο" της δεκαετίας του '50 κι αργότερα με τα "Μπιζουδάκια" που ανέτρεχαν σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα από την ιστορία του τραγουδιστικού αυτού είδους. 
Την ίδια χρονιά λοιπόν με τα "αρχοντορεμπέτικα" της Μοσχολιού ήρθε άμεσα η "απάντηση" από την άλλη μεγάλη ιέρεια του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρινέλλα, η οποία παρουσίασε το δίσκο "Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο" για τη Philips το 1980 μετά από παρότρυνση του Μίμη Τραϊφόρου, συζύγου της μεγάλης ερμηνεύτριας του ελαφρού τραγουδιού Σοφίας Βέμπο (1910-1978), δυο χρόνια μετά τη θάνατό της.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα κλασικά τραγούδια που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στις δεκαετίες του '30 έως και '50 με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο στις 78 στροφές. Τα περισσότερα έχουν στίχους του Μίμη Τραϊφόρου, ενώ τη μουσική έγραψαν μερικοί από τους πρωτομάστορες του είδους: Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Μενέλαος Θεοφανίδης, Λεό Ραπίτης, Ιωσήφ Ριτσιάρδης, Βαγγέλης Λυκιαρδόπουλος και Άκης Σμυρναίος
Η Μαρινέλλα αποδίδει με άνεση τα συγκεκριμένα τραγούδια που μοιάζουν απολύτως ταιριαστά στα φωνητικά της χαρακτηριστικά, αλλά δε νομίζω πως προσθέτει κάποια καλλιτεχνική υπεραξία σε ένα τόσο ακριβό υλικό που μάλιστα έχει σημαδευτεί βαθιά μέσα στο χρόνο από την ανυπέρβλητη ερμηνεία της Βέμπο. Συγκρίνοντας μάλιστα κάποια κοινά τραγούδια με αυτά που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού στο δικό της δίσκο ("Χαράμι", "Η ταμπακιέρα"), θα έλεγα ότι ξεκάθαρα κερδίζει την αναμέτρηση η Μοσχολιού!
Ο Κώστας Κλάββας υπογράφει τη διασκευή και ενορχήστρωση του υλικού επιλέγοντας ένα ύφος μεγαλόπρεπης ορχηστρικής συνοδείας σε φεστιβαλικούς τόνους που προφανώς ήταν πιο ταιριαστό στη φαντεζί εικόνα της Μαρινέλλας, σε μια εποχή άλλωστε που ήταν η απόλυτη βασίλισσα των μεγάλων κοσμικών κέντρων διασκέδασης.
Να σημειώσω επίσης ότι το 2014 η Μαρινέλλα ενσάρκωσε επί σκηνής τη Βέμπο στη μουσικοθεατρική παράσταση "Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο" που σκηνοθέτησε ο Πέτρος Ζούλιας.

(c) LP | Philips | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: