Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Μιχάλης Τερζής: Τα κορίτσια της Κυριακής (1988)

Παραμένουμε για λίγο ακόμη στον συνθέτη Μιχάλη Τερζή, για να συμπληρώσουμε τη δισκογραφία του μέσα στη δεκαετία του '80 με δύο κύκλους τραγουδιών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ξεκινάμε από τον πιο σημαντικό με τίτλο "Τα κορίτσια της Κυριακής" που κυκλοφόρησε από την PolyGram το 1988.
Αν θέλαμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της συνολικής δισκογραφικής παρουσίας του συνθέτη, νομίζω πως εύκολα θα διαπιστώναμε ότι η δεκαετία του '80 στάθηκε η πιο δημιουργική και πιο ενδιαφέρουσα με σημαντικές καταθέσεις, όπως: "Αρχαία Λυρικά" (1982), "Τραγούδια της θάλασσας" (1983), "Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε" (1984). 
Ωστόσο θεωρώ ότι η ωραιότερη δουλειά του Μιχάλη Τερζή εκείνης της περιόδου είναι τα "Κορίτσια της Κυριακής", ένας κύκλος πολύ όμορφων τραγουδιών χαμηλών τόνων σε ύφος μπαλάντας με πολύ προσεγμένη ενορχήστρωση και εξαιρετικές ερμηνείες. Το έργο περιλαμβάνει δεκατρία λυρικά τραγούδια βασισμένα σε ποιητικά κείμενα των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πολ Ελιάρ, Ριχάρδα Χουκ, Βασίλη Ρώτα, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, αλλά και Σαπφώς και Αλκαίου. Συγκεκριμένα, τα τραγούδια "Στα μαθητικά τετράδια" (ποίηση Ελιάρ), "Θέλω να πάω μ' αυτόν που αγαπάω" (ποίηση Μπρεχτ) και "Για να 'μαι κοντά σου" (ποίηση Χουκ) προέρχονται από την Παγκόσμια Ποιητική Ανθολογία που επιμελήθηκε η ποιήτρια Ρίτα Μπούμη-Παππά, η οποία μετέφρασε το ποίημα του Ελιάρ, ενώ ο Νίκος Παππάς μετέφρασε το ποίημα της Χουκ και ο Κωστής Τριανταφύλλου το ποίημα του Μπρεχτ.
Τα δυο τραγούδια των αρχαίων λυρικών ποιητών Σαπφώς και Αλκαίου, μεταφρασμένα στη νεοελληνική από τον Άκο Δασκαλόπουλο, εδώ ακούγονται σε δεύτερη εκτέλεση. Η "Νυχτωδία", ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ποτέ ο Μιχάλης Τερζής, πρωτοακούστηκε με τη φωνή της Κρίστης Στασινοπούλου στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1981, για να ενταχθεί την επόμενη χρονιά στον κύκλο "Αρχαία Λυρικά" με ερμηνεία της Βάσιας Ζήλου, η οποία είναι και η καλύτερη απ' όλες. Το "Ερωτικό" προέρχεται επίσης από τα "Αρχαία Λυρικά", όπου το είχαν ερμηνεύσει ο Πέτρος Πανδής και η Βάσια Ζήλου.
Ωστόσο ο δίσκος περιέχει και μερικά τραγούδια με στίχους του Φώντα Λάδη, του Δημήτρη Τσεκούρα, της Δήμητρας Μπιθικώτση και του ίδιου του συνθέτη. Ειδικά τα δυο τραγούδια με στίχους του Τσεκούρα ("Τρελό καλοκαίρι", "Κυριακή") είναι ίσως οι κορυφαίες στιγμές του δίσκου, και τα δυο ωστόσο σε δεύτερη εκτέλεση. Συγκεκριμένα, το "Τρελό καλοκαίρι" πρώτος το ερμήνευσε ο Κώστας Σμοκοβίτης στον ομώνυμο δίσκο του 1985, αλλά η ερμηνεία της Βενετσάνου πραγματικά το απογειώνει, ενώ η τρυφερή μπαλάντα "Κυριακή" ακούστηκε πρώτη φορά στο δίσκο "Του καθημερικού βίου" (1986) με τη φωνή του Πασχάλη Τόνιου. Επίσης άλλο ένα τραγούδι, το "Καπετάν Σιρόκο" σε στίχους του συνθέτη, εδώ μας δίνεται σε δεύτερη εκτέλεση και προέρχεται από τα "Τραγούδια της θάλασσας" με πρώτο ερμηνευτή τον Κώστα Καράλη.
Υπέροχες ερμηνείες καταθέτουν δύο σπουδαίες γυναικείες φωνές της εποχής, η Νένα Βενετσάνου και η Σοφία Μιχαηλίδου. Επίσης δυο τραγούδια με πιο λαϊκό χρώμα ερμηνεύει ο Κώστας Σμοκοβίτης.

Επισημαίνω ότι στην ψηφιακή του επανέκδοση το 1995 ο δίσκος εμφανίζεται εμπλουτσιμένος με δύο επιπλέον κομμάτια. Το ένα είναι μια δέυτερη εγγραφή του τραγουδιού "Θέλω να πάω μ' αυτόν που αγαπάω" πάλι με τη φωνή της Σοφίας Μιχαηλίδου, ενώ το άλλο είναι το ανέκδοτο τραγούδι του συνθέτη "Ξανθό μου χαμομήλι" ερμηνευμένο από τον ίδιο.

(c) LP | PolyGram | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: