Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Σπ. Παπαβασιλείου, Βίκυ Μοσχολιού: Στους ανήσυχους δρόμους (1986)

Η πολύχρονη συνεργασία της Βίκυς Μοσχολιού με τη δισκογραφική εταιρία Lyra ολοκληρώνεται το 1986 με το δίσκο "Στους ανήσυχους δρόμους", σχεδόν δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημά της με τον οριακό δίσκο "Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Γιάννη Σπανό" (1977).
Πρόκειται για έναν τυπικό κύκλο ένδεκα ελαφρολαϊκών τραγουδιών σε μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου, με τον οποίο η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε ήδη μια συνεργασία στο δίσκο "Σ' έναν κόσμο σαν κι αυτό" (1982). 
Ο συνθέτης και μαέστρος Σπύρος Παπαβασιλείου (1940-2009) άφησε μεγάλο σε όγκο έργο στο πεδίο του ελαφρολαϊκού τραγουδιού με κοσμαγάπητες επιτυχίες κατά καιρούς μέσα από τις αλλεπάλληλες συνεργασίες του με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου από τις αρχές της δεκαετίας του '70, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρινέλλα, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Λίτσα Διαμάντη και πολλοί άλλοι (Καλοκαίρια και χειμώνες, Κυρά ζωή, Φιλί φιλί σ' ανάστησα, Η αγάπη μας, Ύστερα φταίει ο φονιάς, Στόμα γλυκό μου στόμα, Όμορφή μου Κατερίνα κ.ά.).
Ο δίσκος "Στους ανήσυχους δρόμους" ανέδειξε ως επιτυχία το ομώνυμο τραγούδι σε ένα συνολικό υλικό μάλλον αδιάφορο, με πιασάρικα τσιφτετελοειδή τραγούδια ("Πρώτα απ' όλα εμείς", "Δε θέλω αναλύσεις") μαζί με κλισέ ζεϊμπέκικα ("Να είχα έναν άνθρωπο", "Τόσο πολύ που σ' αγαπώ"), αλλά και με κάποιες συμπαθητικές μελωδικές νησίδες ("Σε συναντώ", "Το υπόγειο", "Αυτά τα χέρια", "Ήμασταν παιδιά"). Οι στίχοι υπογράφονται από τους Λάκη Τεάζη, Πάνο Φαλάρα, Νίκο Βρεττό και Τάσο Οικονόμου.
Η ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού είναι χωρίς αμφιβολία το κυριότερο προσόν αυτού του δίσκου. Στο τραγούδι "Θυμάμαι εσένα" συμμετέχει ο Δημήτρης Ψαριανός, ενώ στα φωνητικά συμπράττουν ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Νάντια Καραγιάννη. Φυσικά την ευθύνη για την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει ο συνθέτης.

(c) LP | Lyra | 1986 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: