Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Μιχάλης Τερζής, Γιώργος Μπαγιώκης: Τραγούδια της Μακεδονίας (1987)

Ένα χρόνο μετά το "Νόστιμον ήμαρ" ο Μιχάλης Τερζής παρουσιάζει μια νέα εργασία πάνω στο παραδοσιακό μας τραγούδι. Αυτή τη φορά, παρακινημένος από τον φίλο του τραγουδιστή και ηθοποιό Γιώργο Μπαγιώκη, καταπιάστηκε με τραγούδια αποκλειστικά της Μακεδονίας, απ' όπου και ο ίδιος κατάγεται, και διασκεύασε με το δικό του τρόπο μερικά πανέμορφα δημοτικά τραγούδια της βόρειας Ελλάδας έχοντας ως πρόθεση να αποδώσει τον παραδοσιακό ήχο με έναν τρόπο σημερινό, χωρίς να χάσει το ήθος και το αυθεντικό του ύφος, όπως ο ίδιος δηλώνει στο οπισθόφυλλο της αναλογικής έκδοσης.
Η αλήθεια είναι ότι και τα "Τραγούδια της Μακεδονίας" δεν απέχουν αισθητικά και πολύ από την προηγούμενη δουλειά, αν και ασφαλώς το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Πάλι συνυπάρχουν μουσικά όργανα παραδοσιακά (βιολί, σαντούρι, κλαρίνο, λαούτο, τζουράς) με κλασικά και ηλεκτρικά (όμποε, κόρνο, κιθάρα, κρουστά, συνθεσάιζερ) σε μια μίξη λειτουργική, αν και μακριά από το αυθεντικό χρώμα αυτών των τραγουδιών. Ωστόσο αυτή τη φορά έχουμε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα που τελικά δικαιώνει απόλυτα τη δουλειά. Κι αυτό είναι η ερμηνεία του σπουδαίου παραδοσιακού ερμηνευτή Γιώργου Μπαγιώκη.
Ο Γιώργος Μπαγιώκης ασφαλώς αποτελεί μιαν εντελώς ιδιότυπη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι. Διαθέτει μια πολύ ξεχωριστή φωνητική χροιά που δίνει μοναδικούς χρωματισμούς στις ερμηνείες του. Πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο δίσκο "Έχε γεια Παναγιά", ενώ στη συνέχεια είχε κάποιες συνεργασίες με τη Δόμνα Σαμίου, αλλά και τον Χρήστο Λεοντή στο δίσκο "Μαντζουράνα στο κατώφλι", όπου ερμήνευσε το αριστουργηματικό "Ξενιτεμένο μου πουλί". Τα "Τραγούδια της Μακεδονίας" υπήρξαν ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, ενώ με τον Μιχάλη Τερζή ξανασυναντήθηκε το 2003 στο σύντομο κύκλο τραγουδιών "Μεθυσμένο άλογο".

Σημειώνω ότι η αρχική αναλογική έκδοση του δίσκου περιλάμβανε κι ένα τραγούδι ("Μανούλα μου") με τη Σοφία Μιχαηλίδου, το οποίο όμως αφαιρέθηκε από τη νεότερη ψηφιακή επανέκδοση, όπου μάλιστα άλλαξε αρκετά και η σειρά των τραγουδιών, ενώ έχει προστεθεί το τραγούδι "Η γη του Μεγαλέξανδρου" με νέους στίχους πάνω στην πασίγνωστη μακεδονική μελωδία ("Μακεδονία ξακουστή..."). Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται με τοιχογραφία από το βασιλικό τάφο της Βεργίνας που αποκάλυψε ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος και απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

(c) CD | Lyra | 1987 | Πηγή: d58

6 σχόλια:

χρόνης είπε...

Νομίζω πως σε 4-5 περιπτώσεις δεν αντιστοιχούν τα άσματα του αναλογικού δίσκου με αυτά του ψηφιακού...

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, όντως. Η σειρά πολλών τραγουδιών έχει αλλάξει.

Ανώνυμος είπε...

Η γη του Μεγαλέξανδρου είναι παραδοσιακό τραγούδι;

Άαβας / d58 είπε...

@Ανώνυμος
Προφανώς οι στίχοι είναι καινούργιοι (με εμφανή προπαγανδιστική στόχευση), αλλά η μουσική είναι παραδοσιακή.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείς πως ο Τερζής έγραψε δημοτικοφανή μουσική ή ότι χρησιμοποίησε προϋπάρχουσα μουσική από κάποιο παραδοσιακό τραγούδι;

Άαβας / d58 είπε...

@Ανώνυμος
Μα είναι ξεκάθαρο αυτό που είπα. Οι στίχοι είναι καινούργιοι, όχι όμως η μουσική που αποτελεί ένα εμβληματικό παραδοσιακό μοτίβο της Μακεδονίας, το οποίο απλώς διασκεύασε ο Τερζής και το οποίο άλλωστε χρησιμοποίησε και ως εισαγωγή και επίλογο του δίσκου.