Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Μιχάλης Τερζής: Μανιάτικα (1980)

Περνάμε σήμερα σε έναν σημαντικό συνθέτη της γενιάς του '70 με σπουδαίο ήδη έργο και πλούσια δισκογραφία, που συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Αναφέρομαι στον Μιχάλη Τερζή (γενν. 1954) που έκανε τα πρώτα δισκογραφικά του βήματα το 1974 με το δίσκο "Του έρωτα τ' αντάρτη" από κοινού με τον πρόωρα χαμένο συνθέτη  Αμάραντο Αμαραντίδη (1947-1995), ενώ στη συνέχεια μας έδωσε αρκετές εργασίες μελοποιημένης ποίησης του Γιάννη Ρίτσου και κυρίως του Κωστή Παλαμά, καθώς και αρκετούς κύκλους τραγουδιών, κινηματογραφικής και ορχηστρικής μουσικής.
Ανάμεσα στις μουσικές εργασίες του Μιχάλη Τερζή περιλαμβάνονται και κάποιες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση. Ξεχωρίζουν τρεις τέτοιες εργασίες, τα "Μανιάτικα" (1980), το "Νόστιμον ήμαρ" (1986) και τα "Τραγούδια της Μακεδονίας" (1988), και ακριβώς σ' αυτές τις τρεις δουλειές θα ήθελα να σταθώ σ' αυτό το μικρό αφιέρωμα.
Τα "Μανιάτικα" λοιπόν αποτελούν μια σύνθεση πρωτότυπη που αντλεί την έμπνευσή της από τα παραδοσιακά μανιάτικα μοιρολόγια και τα τοπικά τραγούδια με θεματολογία που καλύπτει διάφορες εκφάνσεις της ζωής των Μανιατών, όπως η φυλακή, οι κουρσάροι, οι μάχες, η ξενιτιά και φυσικά η περίφημη "βεντέτα". Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Μανιάτη λόγιο, εικαστικό, ποιητή και λαογράφο Κυριάκο Κάσση (γενν. 1946) και βασίστηκαν στους τοπικούς θρύλους για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα διατρέχοντας αναδρομικά την ιστορία του τόπου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ίσαμε τις αρχές του 20ου αιώνα.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν με κατανυκτική προσήλωση δυο νέοι τότε ερμηνευτές, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη και ο μακαρίτης πια Νικόλας Μητσοβολέας. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Τάσος Καρακατσάνης. Ο δίσκος εκδόθηκε το 1980 από τη Lyra και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του Πατσιφά, απέσπασε την επιδοκιμασία του κοινού στις ζωντανές του παρουσιάσεις, ενώ ο γνωστός γάλλος ελληνιστής Λακαριέρ παρουσίασε μέρος του έργου και στη Γαλλία! 

(c) CD | Lyra | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: