Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Γιώργος Νταλάρας: Καλώς τους! (1994)

Δυο χρόνια μετά το "Συγγνώμη για την άμυνα" (1992) ο Γιώργος Νταλάρας ηχογραφεί την επόμενη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Καλώς τους", την ίδια χρονιά (1994) που συμμετείχε και στο δίσκο "Των αθανάτων", ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε συνεργαστεί με τον Βασίλη Δημητρίου στα τραγούδια της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής σειράς "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά".
Η νέα του δουλειά θα είναι πολυσυσυνεργατική, καθώς τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν τέσσερις συνθέτες, αν και ο μισός δίσκος καλύπτεται με τα έξι τραγούδια του λαϊκού τραγουδοποιού Γιώργου Ζήκα (1949-2019), τα μισά από τα οποία αποτέλεσαν και τις μεγάλες επιτυχίες του, όπως το "Πάμε γι' αλλού", το "Κληρώθηκα" και κυρίως το όμορφο "Agrigento" (που αναφέρεται στην ομώνυμη ιστορική πόλη της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα). 
Ο Γιώργος Ζήκας υπήρξε ερασιτέχνης τραγουδοποιός, αφού το τραγούδι ήταν ένα πάρεργο για τον ίδιο που πάντως έγραφε μόνος του τη μουσική πάνω σε δικούς του στίχους, ενώ έπαιζε και μπουζούκι. Μια νεότερη εκδοχή του Άκη Πάνου! Πρωτοεμφανίστηκε το 1985 με το δίσκο "Με τα φεγγάρια χάνομαι" (ερμηνευτής ο Σταύρος Λογαρίδης) και κατάφερε στη συνέχεια να διατρέξει μια πετυχημένη διαδρομή δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου (Γιώργος Νταλάρας, Μαριώ, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, Κατερίνα Κούκα, Σοφία Παπάζογλου κ.ά.). Τα τραγούδια του κινούνται σε λαϊκούς και ανατολίτικους σκοπούς με εύηχες και ταξιδιάρικες μελωδίες.
Τέσσερα τραγούδια του δίσκου υπογράφει ο νεόκοπος τότε συνθέτης Μίνως Μάτσας, ο γιος του ιδιοκτήτη της Minos Μάκη Μάτσα, ο οποίος από το 1997 και εξής έχει συνεχή παρουσία με προσωπικές δουλειές που κινούνται στο χώρο της τραγουδοποιίας ("Ο Μάγος της πόλης"), αλλά και της μουσικής για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση ("Το νησί", "Αριστοφάνη Όρνιθες" & "Ειρήνη", "Diary of a Lost Girl", "God Loves Caviar", "Καζαντζάκης"). Οι στίχοι είναι του Άκου Δασκαλόπουλου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με ένα τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου και Φίλιππου Γράψα ("Ψέμα") κι ένα ωραίο ζεϊμπέκικο του Πάνου Κατσιμίχα ("'Ετσι κι αλλιώς σε περιμένω") υπενθυμίζοντας την πετυχημένη συνεργασία των αδελφών Κατσιμίχα με τον Γιώργο Νταλάρα το 1992 με το δίσκο "Υπάρχει λόγος".

(c) CD | Minos | 1994 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

nikos4 είπε...

Στα φεγγάρια μαζί με τη Ελευθερία..

Κώστας Σταυρόπουλος είπε...

Για τον Γιώργο Ζήκα πρέπει να σημειωθεί η συμμετοχή του στον προσωπικό δίσκο του Νίκου Παπάζογλου "Σύνεργα" (1990) με τα τραγούδια "Δραπέτες" και "Μανδραγόρας". Κατά την γνώμη μου, ακόμα και εάν δεν είχε κάνει κάτι άλλο, η συμμετοχή του σε αυτό τον δίσκο και με τα προαναφερόμενα τραγούδια, είναι τίτλος τιμής.

Άαβας / d58 είπε...

@nikos4:
Με την Ελευθερία ο Ζήκας έγραψε αργότερα ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, το τρυφερό "Κύμα το κύμα" για το δίσκο "Μένω εκτός" (1991).