Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στη Minos: Στου αιώνα την παράγκα (1996)

Οι μεγάλες συνεργασίες του Θάνου Μικρούτσικου με τους κορυφαίους ερμηνευτές που διέθετε στο οπλοστάσιό της η δισκογραφική εταιρεία Minos συνεχίστηκαν και στη δεκαετία του '90, η οποία ξεκίνησε με διπλή συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα ("Γραμμές των οριζόντων", 1991, "Συγγνώμη για την άμυνα", 1992) κι αφού μεσολάβησε το 1994 η διεθνής συνεργασία του με τη διάσημη Ιταλίδα ντίβα Milva ("Volpe d' amore"), ήρθε μια μάλλον απροσδόκητη συνάντηση.
Αυτή τη φορά λοιπόν σειρά είχε ένας καθαρόαιμος λαϊκός τραγουδιστής, ο Δημήτρης Μητροπάνος, με τον οποίο ηχογράφησε το 1996 τον κύκλο τραγουδιών "Στου αιώνα την παράγκα" που γνώρισε τεράστια αποδοχή από το κοινό και απέδειξε ότι ο συνθέτης δεν ήταν ικανός μόνο στο πεδίο του "έντεχνου" και λόγιου τραγουδιού, αλλά μπορούσε με την ίδια ευκολία να κινηθεί και σε ακραιφνώς λαϊκούς δρόμους, αν και το υλικό του δίσκου υπηρετεί εν μέρει μόνο την ερμηνευτική μανιέρα του Μητροπάνου, ενώ σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό αναγκάζει τον λαϊκό βάρδο να περάσει στο δικό του ύφος, όπου μάλιστα θα τα καταφέρει περίφημα.
Ο δίσκος λοιπόν περιλαμβάνει μικτό υλικό με το διαχρονικό πια ζεϊμπέκικο "Ρόζα" σε στίχους του Άλκη Αλκαίου να κλέβει την παράσταση, αν και προσωπικά το δίσκο αυτό τον αξιολογώ κυρίως από άλλες πιο δυνατές στιγμές του, έστω κι αν ακούστηκαν λιγότερο, και ιδιαίτερα από το εισαγωγικό "Λούνα Παρκ", αλλά και τα: "Ατάκες", "Ο άγγελος" και "Τα πλοία των ερώτων". Εκτός από τον Άλκη Αλκαίο που έχει τη μερίδα του λέοντος, στίχους επίσης έγραψαν η Λίνα Νικολακοπούλου ("Κόσμε, μου 'γινες πληγή") και οι ποιητές Γιώργος Κακουλίδης ("Θα κόψω το κεφάλι σου") και Κώστας Λαχάς ("Ο τυμβωρύχος", "Δημώδες"). Τα τραγούδια "Μια παλιά φωτογραφία" και "Ο τυμβωρύχος" ερμηνεύνται σε δεύτερη εκτέλεση. Το πρώτο προέρχεται από το δίσκο "Όσο κρατάει ένας καφές" (1989) και το δεύτερο από τη ζωντανή ηχογράφηση "Για πιάνο και φωνή" (1990). Οι ερμηνείες του Δημήτρη Μητροπάνου είναι καθηλωτικά συγκλονιστικές και δικαιώνουν ακόμη και τις μετριότερες στιγμές του δίσκου.

(c) CD | Minos | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: