Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στη Minos: Ψάξε στ' ονειρό μας (1997)

Η πρώτη συνάντηση του Θάνου Μικρούτσικου με τον λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο μέσα από τον πολύ εμπορικό δίσκο "Στου αιώνα την παράγκα" (1996) είχε άμεση συνέχεια την επόμενη χρονιά με την έκδοση του δίσκου "Ψάξε στ' όνειρό μας", ενός ιδιαίτερου άλμπουμ με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και εξολοκλήρου θεατρική προέλευση.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συλλογή, όπου ο συνθέτης συγκέντρωσε υλικό γραμμένο για διάφορες θεατρικές παραστάσεις (επιθεωρήσεις) του Λάκη Λαζόπουλου σε ένα βάθος χρόνου μιας δεκαετίας. Η αρχή είχε γίνει το 1988 με την παράσταση "Ελλάς κατόπιν αορτής", το μουσικό υλικό της οποίας άλλωστε είχε εκδοθεί την ίδια χρονιά και σε αυτοτελή δίσκο. Ακολούθησαν οι παραστάσεις: Ήταν ένα μικρό καράβι (1990), Κάτι έχω να σας πω (1991) και Η Κυριακή των παπουτσιών (1997). 
Απ' όλο το μουσικό υλικό αυτών των παραστάσεων ο δίσκος ανθολογεί τα τραγούδια που ακούστηκαν και τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, όλα βέβαια σε στίχους του Λάκη Λαζόπουλου. Για την ερμηνεία τους επιστρατεύτηκε μια μεγάλη ομάδα ερμηνευτών, είτε από το λαϊκό ρεπερτόριο, όπως οι Δημήτρης Μητροπάνος, Κατερίνα Κούκα, Κώστας Μακεδόνας, είτε από το πιο "έντεχνο" ή ροκ, όπως οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Θωμαΐδης και οι τραγουδοποιοί Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Διονύσης Τσακνής, είτε και ηθοποιοί των παραστάσεων, όπως ο Γιάννης Μπέζος και ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ συμμετέχει και ο συνθέτης.
Ετερόκλητο εκ των πραγμάτων υλικό που αναδεκνύει την πολυδιάστατη μουσική προσωπικότητα του συνθέτη και που σε αρκετές περιπτώσεις μας προσφέρει υπέροχα τραγούδια, κάποια από τα οποία ακούστηκαν πολύ, όπως το εναρκτήριο "Το μηδέν", αλλά και τα τρυφερά "Η Κυριακή των παπουτσιών" και "Ψάξε στ' όνειρό μας" (πρώτη εκτέλεση με τίτλο "Θυμάσαι" από τη Χαρούλα Αλεξίου) που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο.


(c) CD | Minos | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: