Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην ΕΜI: Στην αγκαλιά της άκρης (1998)

Στο πλαίσιο της άτυπης σειράς "Ποίηση με μουσική" που παραπέμπει άμεσα στον ομότιτλο δίσκο του 1997, ο Θάνος Μικρούτσικος συνεχίζει τη σπουδή του πάνω στον ποιητικό λόγο με μια ξεχωριστή εργασία αφιερωμένη αποκλειστικά στην ποίηση της Κικής Δημουλά (1931-2020). Ο δίσκος φέρει τον ποιητικό τίτλο «Στην αγκαλιά της άκρης» κι εκδόθηκε το 1998 από την ΕΜΙ/HMV, της οποίας εκείνη την εποχή ο συνθέτης είχε την καλλιτεχνική ευθύνη. Η εκλεκτή ποιήτρια διαβάζει με το γνωστό και ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο της είκοσι επιλεγμένα ποιήματα παρμένα από το σύνολο του έργου της που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες πίσω ως το 1952 που εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή. 
Από μουσικής πλευράς ο δίσκος παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού ο συνθέτης κοσμεί την αφηγηματική ροή με οκτώ εξαίσιες μουσικές γέφυρες για σόλο πιάνο που αποδίδουν το πνεύμα του ποιητικού λόγου, σαν μικρές φαντασίες για πιάνο με ρομαντικά ηχοχρώματα που αυθόρμητα παραπέμπουν στις πιανιστικές σονάτες του Μπετόβεν και των πρώιμων ρομαντικών συνθετών του 19ου αιώνα. Φυσικά πιάνο παίζει ο ίδιος ο συνθέτης με τον τόσο αναγνωρίσιμο, άλλοτε υποβλητικό και αλλοτε δυναμικό, τρόπο του. Ο συνθέτης μάλιστα εξομολογείται στην ποιήτρια ότι τα μουσικά αυτά θέματα είναι «οκτώ κομμάτια για πιάνο που έτσι κι αλλιώς γεννήθηκαν από τους στίχους σου και από τον τρόπο που εσύ μας τους αφηγήθηκες». Άλλωστε στο «Γράμμα στην Κική Δημουλά» που βρίσκουμε στο ένθετο του δίσκου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο τρόπος που εκφέρεις τους στίχους σου ταιριάζει απόλυτα με την ποίησή σου. Δεν φορτώνεις το ποίημά σου με συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις ούτε κατασκευάζεις λέξεις ή φράσεις για να εντυπωσιάσεις. Οδυνηρή αλλά έντιμη στάση αυτή… Οι λέξεις σου γεννιούνται από τη σιωπή. Και τι άνω τελείες είναι αυτές! Φτάνεις στην ουσία των πραγμάτων χωρίς να προκαλείς το θυμικό μας. Άγγιξες την ψυχή σου, γι’ αυτό και τη δική μας. Σε ζηλεύω γιατί έφτασες στο Βάθος. Ψάχνω εναγωνίως εδώ και χρόνια να βρω τον Πατέρα σου και τη Μητέρα σου. Δεν τους βρίσκω. Νά γιατί η Ποίησή σου είναι Μεγάλη. Κατάφερες με τις προϋποθέσεις σου και χωρίς καμιά παραχώρηση να λειτουργείς άμεσα και να μας συγκινείς όλους».
Σημειώνω ότι η ποίηση της Κικής Δημουλά πρωτεμφανίζεται στη δισκογραφία με το δίσκο αυτό του Θάνου Μικρούτσικου, αν και την ίδια χρονιά είχε εκδοθεί παράλληλα κι ο δίσκος "Το μαγικό κουτί" της Τάνιας Τσανακλίδου που περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων της. Το 2003 πάντως εκδόθηκε ο δίσκος του Νίκου Ξανθούλη "Ο πληθυντικός αριθμός", όπου για πρώτη φορά βρίσκουμε μελοποιημένα ποιήματα της Δημουλά, ενώ το 2004 ο Κυριάκος Σφέτσας μας χάρισε μια πιο ολοκληρωμένη μελοποιητική προσέγγιση στην ποίησή της με το δίσκο "Γη των απουσιών".

(c) CD | EMI/HMV | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: