Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Ιερά Μονή Βατοπαιδίου: Ύμνοι των Θεοφανίων (1996)

Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, η γιορτή των Θεοφανίων ή Επιφανίων, η γιορτή της βάφτισης του Χριστού στα νερά του ποταμού Ιορδάνη. Η μέρα αυτή τιμάται ιδιαίτερα από τον χριστιανικό κόσμο, ενώ το θησαυροφυλάκιο της εκκλησιαστικής μας υμνογραφίας διαθέτει πλούσιο υλικό με υπέροχα μέλη που ψάλλονται σήμερα σε όλες τις εκκλησίες. Αυτό μου δίνει την αφορμή να επιστρέψω στην ανεξάντλητη πολιτιστική κληρονομιά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και στο δεύτερο ψηφιακό δίσκο της σειράς Βατοπαιδική Μουσική Βίβλος που εκδόθηκε το 1996 με τίτλο: Ύμνοι των Θεοφανίων.
Η έκδοση περιλαμβάνει επιλεγμένα μέλη με κοινή θεματική αναφορά στην ημέρα των Θεοφανίων, τα οποία προέρχονται από χειρόγραφους κώδικες της Μονής με τις υπογραφές δύο λαμπρών μουσικών μοναχών που υπηρέτησαν στη Μονή στο μακρινό παρελθόν, του Ματθαίου Βατοπαιδινού (επιμελήθηκε τα χειρόγραφα του 1347 και 1601) και του Σπυρίδωνος Βατοπαιδινού (χειρόγραφο του 1504). Τα ψαλλόμενα μέλη αποδίδει με κατανυκτική απλότητα Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Μονής κατά το διάστημα 18-20 Ιουνίου 1996 με την επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Διονυσόπουλου. Η έκδοση είναι εξαιρετικά καλαίσθητη με πλούσιο πληροφοριακό υλικό που περιλαμβάνει τα κείμενα και την ανάλυση των ύμνων.
Αυθόρμητα βέβαια η σκέψη μας ανατρέχει και στον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη "Επιφάνια" (1962) βασισμένο σε τέσσερα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, όπου το πνεύμα των Θεοφανίων μετουσιώνεται συμβολικά σε υψηλή κοσμική ποίηση.


(c) CD | Μονή Βατοπαιδίου | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: