Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στη Minos: Ο Άμλετ της σελήνης (2002)

Κλείνω αυτό το αφιέρωμα στην εκτενή δισκογραφία του Θάνου Μικρούτσικου για λογαριασμό της εταιρείας Minos με έναν σπουδαίο κύκλο τραγουδιών που εκδόθηκε το 2002 και νομίζω πως αποτελεί την κορύφωση της τραγουδοποιητικής πορείας του συνθέτη, μετά την οποία μας έδωσε βέβαια αρκετούς ακόμη κύκλους τραγουδιών, αλλά ποτέ δεν έφτασε πλέον στην ίδια κορυφή.
Φυσικά ο λόγος για το δίσκο "Ο Άμλετ της σελήνης" που περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια με βασικό ερμηνευτή τον Χρήστο Θηβαίο, ενώ δύο τραγούδια, όπως το συνηθίζει άλλωστε, αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης. Πρόκειται για τραγούδια πλημμυρισμένα από χυμώδεις μελωδίες και δυναμικά ξεσπάσματα με έντεχνη ενορχηστρωτική γραμμή που ειμελήθηκε ο συνθέτης. Συναρπαστικές μουσικές ιδέες που απλώνονται σε όλα τα πεδία της μουσικής έκφρασης, από το κλασικό lied (φωνή και πιάνο), ως τη τζαζ, τη λυρική μελωδία και το λαϊκό τραγούδι.
Τα τραγούδια βασίζονται σε εξαιρετικούς ποιητικούς στίχους μιας πλειάδας στιχουργών και ποιητών που κι άλλες φορές ενέπνευσαν τον συνθέτη. Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε τους δυο "Άμλετ" του δίσκου, οι οποίοι τοποθετημένοι στην αρχή και στο κλείσμο του έργου διαμορφώνουν πειστικά την αίσθηση ενός σφριγηλού κύκλου τραγουδιών. Το εναρκτήριο τραγούδι "Ο Άμλετ της σελήνης" συνιστά ένα αξεπέραστο αριστούργημα ποιητικής και μουσικής γραφής. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά (1938-2000) και γράφτηκε αμέσως μετά το θάνατό του με ειδική παραγγελία του Γιώργου Χρονά στον Μάνο Ελευθερίου για λογαριασμό του περιοδικού Οδός Πανός. Με περίτεχνη ποιητική γραφή ο μεγάλος στιχουργός συνδέει το βίο και το θάνατο του συγγραφέα με τη συμβολική μορφή του σεξπιρικού Άμλετ που υπήρξε αντικείμενο μελέτης και των δύο! Ομολογώ πως δεν μπορώ να διεισδύσω στα ενδότερα της έμπνευσης του Ελευθερίου, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει, αφού το αποτέλεσμα είναι απόλυτα συναρπαστικό και προκαλεί αυθόρμητα τη συγκίνηση, αλλά και μια ψυχική ανάταση μέσα από τα δυναμικά κρεσέντο της μελωδίας!
Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης στίχους των ποιητών Γιώργου Κακουλίδη, Τζένης Μαστοράκη και Κώστα Λαχά, καθώς και των στχουργών Οδυσσέα Ιωάννου και Κώστα Τριπολίτη. Τα δυο τραγούδια του Τριπολίτη πάντως ακούγονται σε δεύτερη εκτέλεση και προέρχονται από το άλμπουμ "Όλα από χέρι καμένα" (1988).
Ο Χρήστος Θηβαίος, προερχόμενος από το μουσικό σχήμα Συνήθεις Ύποπτοι κι έχοντας πίσω του ήδη την πολύ πετυχημένη συνεργασία του με τον Βασίλη Δημητρίου στα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς "Ο μεγάλος θυμός" (1998), αποδεικνύεται άξιος ερμηνευτής αυτού του εκλεκτού υλικού με ερμηνείες απόλυτα εκφραστικές μέσα από ισορροπημένα λυρικά στάσιμα και δυναμικές εξάρσεις.


(c) CD | Minos | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: