Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στη Minos: Θάλασσα στη σκάλα (1999)

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα κι έτσι, με το κλείσιμο της δεκαετίας του '90, ο Θάνος Μικρούτσικος ξανασυναντά τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μαζί μάς χαρίζουν ένα δεύτερο ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών δέκα χρόνια μετά το "Όλα από χέρι καμένα" (1988). Το νέο άλμπουμ έχει τίτλο "Θάλασσα στη σκάλα" και κυκλοφόρησε από τη Minos το 1999, ενώ οι δυο καλλιτέχνες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και με μια σειρά κοινών ζωντανών εμφανίσεων στη Σφεντόνα.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 14 πρωτότυπα τραγούδια σε στίχους του μουσικού παραγωγού Οδυσσέα Ιωάννου, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί ως στιχουργός το 1992 με το "Ζεϊμπέκικο της Πατησίων" σε μουσική του Διονύση Τσακνή. Ενδιαφέρουσα περίπτωση που τα κατοπινά χρόνια θα δώσει ισχυρό το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία με ποικίλες συνεργασίες. Ο λόγος του είναι αιχμηρός και αποκαλυπτικός παραπέμποντας σε μεγάλο βαθμό στην ποιητική γραφή του Άλκη Αλκαίου, αν και προσωπικά ενοχλούμαι λίγο από την απρόσεκτη τεχνική του στίχου που καμιά φορά δεν επιτρέπει στη μουσική να ρέει αβίαστα. Αυτό το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στο εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου, το πολύ πετυχημένο εμπορικά "Μικρές νοθείες" με την ελαττωματική του προσωδία. 
Πάντως ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον νέο στιχουργό και φρόντισε να τον τιμήσει με όμορφες μελωδίες, όπως στα τραγούδια "Βασίλισσα", "Τα πιο καλά τραγούδια μου", "Κράτα λίγο ακόμα" και "Καταδότες". Στο τελευταίο συμμετέχει ερμηνευτικά και ο ίδιος. Το υλικό απλώνεται και σε άλλα μουσικά πεδία κι έτσι βρίσκουμε τραγούδια σε καθαρό ροκ ύφος ("'Εφηβα γεράκια", "Πιτσιρικάς", "Γιατί να να μην κεράσω", "Το τρένο"), αλλά και λαϊκό με τα διακριτικά ζεϊμπέκικα "Μη φύγεις" και "Σκληρό γαλάζιο". Οι ερμηνείες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κινούνται στα κατακτημένα ήδη υψηλά επίπεδα εκφραστικής δύναμης. 

(c) CD | MInos | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: