Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην EMI: Γιάννης Ρίτσος, Του απείρου εραστής (2001)

Υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν εμμονικά δεμένος με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, αν και με τον ποιητή καταπιάστηκε μόλις σε δυο ολοκληρωμένες πρωτότυπες εργασίες του ("Σταυρός του Νότου", 1979, "Γραμμές των οριζόντων", 1991). Η εμπορική απήχηση αυτών των μελοποιήσεων μάλλον έχει επισκιάσει πολυάριθμες και συχνά σημαντικότερες ποιητικές μελοποιήσεις που επιχείρησε κατά καιρούς και φαίνεται πως υπήρχε ένας άλλος ποιητής που απασχόλησε τον συνθέτη πολύ περισσότερο και μάλιστα σε ευρύτερο χρονικό πλαίσιο του δημιουργικού του βίου. 
Ο ποιητής αυτός ήταν ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990), τον οποίο μάλιστα ο συνθέτης δε δίστασε να δηλώσει ευθαρσώς ότι τον ξεχώριζε πάνω απ' όλους τους ομοτέχνους του (μαζί με τον Καβάφη) και τον θεωρούσε δάσκαλό του. Άλλωστε μια από τις πρώτες δισκογραφικές του εργασίες, η περίφημη "Καντάτα για τη Μακρόνησο" (1976), βασιζόταν σε ποίηση του Ρίτσου, ενώ δέκα χρόνια αργότερα μας έδωσε σε ακραιφνώς λόγια μελοποίηση τη σπουδαία "Σονάτα του σεληνόφωτος" (1985).
Ωστόσο η επιστροφή του συνθέτη στον κορυφαίο ποιητή ήταν συνεχής. Έτσι το 2001 και το 2004 έχουμε ακόμη δύο εργασίες του πάνω στο έργο του Γιάννη Ρίτσου. Το 2001 λοιπόν, σε μια περίοδο που είχε στραφεί με πολύ γόνιμο τρόπο στη λόγια μουσική, ο Θάνος Μικρούτσικος επιμελήθηκε μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στον ποιητή με τίτλο "Του απείρου εραστής" (παρμένο από στίχο του έργου "Το τραγούδι της αδελφής μου"). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αφηγηματικό ντοκουμέντο που διατρέχει καίριες στιγμές από την ταραγμένη διαδρομή του βίου του ποιητή με τη τόσο εκφραστική φωνή του ίδιου που επιστρέφει στη γενέθλια γη της Μονεμβασιάς μέσα από επιλεγμένα ποιητικά αποσπάσματα από το σύνολο του στιβαρού του έργου.
Ο συνθέτης υποχωρεί ευγενικά στο παρασκήνιο της ποιητικής αφήγησης και περιορίζεται σε εμβόλιμες ή συνοδευτικές μουσικές πινελιές με συμφωνικά ηχοχρώματα, ενίοτε και με χορωδιακή συνοδεία, που τονίζουν τους έντονους κυματισμούς του ποιητικού λόγου. Ακούγονται επίσης ευδιάκριτα μουσικά θέματα από την "Καντάτα για τη Μακρόνησο", αλλά και από την όπερα "Η επιστροφή της Ελένης".

(c) CD | EMI/HMV | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: