Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην EMI: Arthur Rimbaud (2004)

Αφιερωμένος στον μεγάλο καταραμένο της γαλλικής ποίησης και κορυφαίο εκπρόσωπο του συμβολισμού Arthur Rimbaud (1854-1891) είναι ο παρών δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου. Πρώτος ο Νίκος Γκάτσος στην "Αθανασία" (1976) του Μάνου Χατζιδάκι μας θύμισε τον ποιητή αφιερώνοντάς του το εξαιρετικό "Μεθυσμένο καράβι". Το ομώνυμο ποίημα του Ρεμπό άλλωστε βρίσκουμε μελοποιημένο στο δίσκο "Τα εγκαίνια" (1989) των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, καθώς και στο δίσκο "Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας" (2002) του Θανάση Νικόπουλου, ενώ το ποίημα "Όταν πια δε θα 'μαι εδώ" μελοποιημένο από τον Χρήστο Τσιαμούλη περιέχεται στο δίσκο "Δωδεκάορτο" (2006).
Το σημαντικότερο πάντως έργο του ποιητή ήταν η ποιητική συλλογή "Μια εποχή στην κόλαση" που εκδόθηκε το 1873 και ήταν από τα λιγοστά που δημοσιεύτηκαν εν ζωή με τη δική του έγκριση. Μια πρώτη μελοποιητική προσέγγιση του έργου βρίσκουμε στο δίσκο των Γιώργου Καρρά και Γιάννη Αγγελάκα "Το υπέροχο τίποτα" (1993). 
Το ίδιο έργο απασχόλησε επίμονα και τον Θάνο Μικρούτσικο στην ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στο έργο του Ρεμπό που εκδόθηκε το 2004 από την ΕΜΙ. Με το έργο ο συνθέτης είχε ήδη καταπιαστεί πολύ νωρίτερα, όταν στη δεκαετία του '80 σχεδίαζε μια σχετική όπερα που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Πατώντας πάνω στην έξοχη μετάφραση του έργου από τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη και αξιοποιώντας τη στέρεη δραματική αφήγηση του Γιώργου Κιμούλη ο συνθέτης κατέγραψε μια έντονα θεατρική απόδοση των ποιημάτων προσθέτοντας μια συμπληρωματική μουσική ενότητα με τίτλο "Memoires brisees" (Σπασμένες αναμνήσεις), που είχε συνθέσει το 1991 με τέσσερα συμφωνικά τραγούδια στη γαλλική γλώσσα, τα οποία ερμηνεύει ο μπασοβαρύτονος Χριστόφορος Σταμπόγλης συνοδευόμενος από τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Αρμενίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Τσούχλου, ενώ στο πιάνο συνοδεύει η Καλλιόπη Γερμανού. Ανάμεσα στους γαλλικούς στίχους του Ρεμπό παρεμβάλλεται και το σονέτο "O nott' o dolce tempo" του Μιχαήλ Άγγελου.

(c) CD | EMI/HMV | 2004 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Το 2014 εκδόθηκε το "Μια εποχή στην κόλαση" (Βιβλίο + 2 CD) σε σύνθεση και ενορχήστρωση του Γιώργου Χριστιανάκη.
Το πρώτο cd είναι ορχηστρικό και στο δεύτερο υπάρχει παράλληλα με την μουσική η αφήγηση ολόκληρου του ποιητικού κειμένου, το κείμενο διαβάζει ο Γιώργος Χριστιανάκης και τα έμμετρα ποιήματα ο Γιάννης Αγγελάκας.